Felvidék Hírek Mások írták

Szent Korona -híd épül Felvidéken

Az elmúlt időszakban jelentős és meghatározó lépések történtek az Ipolybalog és Ipolyvece között létesítendő Szent Korona híd megépítése terén. Megyei, szakhatósági és állami pozitív egyeztetéseket követően már a leendő híd látványterve is megszületett. felvidek.ma cikke

Idén húsvétvasárnap írta alá a két település vezetője a gyaloghídról szóló szándéknyilatkozatot. A Felvidék.ma az elmúlt bő fél év történéseiről kérdezte a Palócföldet az Ipolyon át összekötő Szent Korona híd kezdeményezőjét, Pászti Károlyt.

A gyaloghíd a Szent Koronát szimbolizálja (Fotó: pakucs-bau.hu)

Hol tart jelenleg a híd tervezése? Milyen szintű egyeztetések voltak az elmúlt hónapokban?

Ha sorrendbe szeretném tenni a legfontosabb eseményeket a híd 2021 februári, először még csak gondolati síkon történő megszületése óta, akkor a húsvétvasárnapi, Ipolybalog és Ipolyvece polgármesterei által aláírt együttműködési nyilatkozatot, a júniusi Nógrád megyei és Besztercebánya megyei elnöki támogató nyilatkozatot és a júliusi miniszteri megállapodást követően a legfontosabb lépés a Szlovák–Magyar Közös Közlekedési, Hírközlési és Infrastrukturális Bizottság október eleji ülésén Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, a Magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője és Jaroslav Kmeť, a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építési Minisztériumának államtitkára közötti, a két települést összekötő kerékpározási lehetőség kialakításáról és a hozzá tartozó híd megépítéséről szóló megállapodás volt.

Jelenleg magyar oldalon a Külgazdasági és Külügyi Minisztérium megbízásából az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t, hogy készítsék el a beruházás megvalósíthatósági tervét és hatástanulmányait.

Összeköttetést biztosít majd Ipolybalog és Ipolyvece között (Fotó: pakucs-bau.hu)

A gyalogoshídról időközben elkészült egy látványterv. Minek alapján készült és mit szimbolizál?

A látványtervet Pakucs Gergely, a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának hidász hallgatója készítette a felkérésemre.

A tervet a felkérésnek megfelelően az ipolybalogi Szent Korona-történet ihlette. Így a pántszerű ívelt idomok, az enyhén ovális kialakítás, a híd közepén lévő kivágás a korona formáját idézik.

A kezdeményezés milyen visszhangra lelt a Felvidéken, valamint az anyaországban?

Először a két ország környékbeli falvai, városai, kulturális, művészeti, turisztikai egyesületek képviselői, vezetői csatlakoztak a támogatók köréhez, később csatlakozott a Rákóczi Szövetség is. Az eltelt bő fél évben pedig százakkal bővült a híd híveinek köre.

Látványterv itt nézhető meg

TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ

Ajánlott Cikkek