Hírek Vélemény-cikkeink

Szépen csomagolt német üzenet…

„Európa és az Egyesült Államok közös értékei nem jelentik azt, hogy automatikusan egyeznek az érdekek, és nem szolgálná Európa érdekeit, ha a világ ismét szétszakadna két pólusra.” A mondat nem mástól, mint Angela Merkeltől hangzott el! Hát kérem szépen, a végén még megérjük, hogy Németország erős üzeneteket küld a világnak… Nézzük, mit üzent a kancellár!

A kancellár a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának konferenciáján mondott beszédet, ahol előbb a Trump-féle vezetés kapott némi kritikát, ami közvetve máris egy üzenet, de hogy teljesen világossá tegye, hozátette, hogy

„Az új elnök, Joe Biden vezette kormányzat már munkája első száz napja alatt “iránymutató döntéseket” hozott.”

Fontos a jelző; iránymutató. Ez nem is biztos, hogy dicséret, de minden estre jelzi, hogy a Biden-féle adminisztráció sokkal karakteresebb üzeneteket fogalmaz meg, mint az előző vezetés alatt azt megszokhattuk. Rögtön rá is tért arra, ami számára (értsd: Németország számára) a legfontosabb:

„Jó tudni, hogy a Biden-kormány kiáll a szoros transzatlanti partnerség mellett, és a szabályokon és értékeken nyugvó világrendet tekinti a nemzetek közötti békés, fair és gyümölcsöző együttműködés alapjának.”

Igen, az alapvető fontosságú információ az a németek számára, hogy Biden visszatér a régi elvekhez, miszerint mindenekelőtt való az atlanti szövetség. Nos, itt azért majd lesz egy kis „kanyar” a történetben, mert a folytatás sem teljesen egyértelműen kiállás az Egyesült Államok mellett, azonban a sorok között olvasva egész komoly kritikát is felfedezhetünk! Az orosz-ukrán konfliktus említése után ugyanis a következőket mondta Merkel:

„Természetesen nem lehetünk semleges megfigyelők, szövetségesek maradunk ebben a kihívásban is, ugyanakkor a közös értékek nem jelentik automatikusan az érdekek egyezését is.”

Ez semmi mást nem jelent, csak annyit, hogy Németország sem vonhatja ki magát a nemzetközi politikai események alól, de egyben deklartálása is annak, hogy ugyan szövetségi szinten követik az eseményeket, de annak nem szeretnének élére állni… Ez máris egy figyelmeztető jel kell, hogy legyen azok számára, akik azt gondolják, hogy Berlin minden körülmények között az Egyesült Államok kiszolgálója marad Európában!

„A külpolitika mindig az értékek és az érdekek együttes hatására formálódik, és a transzatlanti partneri és baráti viszonyban fontos feladat kifejezésre juttatni az európai érdeket.”

Hoppá! Csak nem arra célzott a kancellár-asszony, hogy – saját értelmezésünkben! – az addig rendben van, hogy egy szövetségi rendszerben vagyunk, de ha már szövetség, akkor igenis nem csak a szövetség egyik (a legerősebb!) tagjának akarata kell, hogy érvényesüljön, mert akkor a szövetségi elv sérül, és ezt nem lehet a végsőkig feszíteni? Ez már egészen világos beszéd, de még mindig csak a forró kása kerülgetése…

„Európának nem érdeke a “két szférára” osztott világ újbóli kialakulása. Németország, illetve Európa Kínához fűződő kapcsolatai igen sok rétegből állnak.”

Nem nehéz kitalálni: a német vezető arra célzott, hogy igencsak azvarja most márt az a gyakorlat, hogy az Egyesült Államok idejön rendezkedni Európába, és olyan politikát folytat, ami kifejezetten sérti a német érdekeket! Ilyen a beruházási megállapodás témájában kifejtett nyomás, ami azt eredményezte, hogy az Európai Bizottság jegelte a megállapodás életbe léptetését!

Cikkünk a témában

EU-Kína beruházási megállapodás: Felfüggesztve!

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy felfüggeszti a Kínával még tavaly decemberben kötött beruházási megállapodás ratifikálását. Okként azt jelölték meg, hogy az utóbbi időszak eseményei nem teszik lehetővé a szerződés életbe léptetését. A kölcsönös szankciókra, és az európai parlamenti képviselők Kínából történő kitiltására való hivatkozással visszakozó Európa azonban korántsem egységes a helyzet megítélésében.

Azt nem tudni, hogy miként is folytatódik ez a „menet”, de az biztos, hogy Angela Merkel idén leköszön. Az pedig egyelőre kérdéses, hogy a kancellári székben őt követő utód képes lesz-e fellépni a hivatali ideje alatt ravasz stratégává érett Merkel szintjére.

Ha Európa végre önálló entitásként akar megjelenni a világban, ahhoz az kell, hogy a vezető gazdasági hatalom politikai téren is meghatározó legyen a nemzetközi mezőnyben. Persze az még ettől kérdés marad, hogy ehhez az Európához milyen lenne az egyes tagországok viszonya, de tény, hogy több támogatója lenne a kontinens vezetésének, ha nem csak csatlósként, hanem önálló hatalomként lépne fel a világban!

Ajánlott Cikkek