Hírek

Szépen hízik Magyarország aranytartaléka

Sokféle vélemény forog a sajtóban arról, hogy Magyarország újra felépíti aranytartalékát. Egyesek azt mondják, hogy az aranynak leáldozott, mások azt mondják, hogy sokkal inkább kriptodevizákat kellene az MNB-nek tartalék eszközként használnia, mint az aranyat, megint mások viszont – mint mi is – azt gondolják, hogy igenis komoly jelentősége van még mindig az aranynak. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok 8.000 tonnát meghaladó készletet tart…

borítókép : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gold_bullion_bars.jpg

A magyar aranytartalék ettől jóval elmarad, de hát a gazdaság egészének mérete is kisebb, így arányaiban egész jól állunk.

De nem mindig volt ez így! Az MNB 1924-es megalapítása óta mindig tartalékolt aranyat, melynek állománya a második világháborúig folyamatosan emelkedett, viszont a háború vége felé az MNB legendás „Aranyvonatán” mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekítettek az ausztriai Spital am Pyhrn-be.

Ezt az aranyat végül visszakapta Magyarország, és ennek a fedezetnek komoly szerepe volt a forint stabilitásában, ami az akkori rendszer egyik nagy vívmánya volt a hiperinflációs időszak után, így mindig is maradt a tartalék, persze nyilván voltak ingadozások a készletek szintjében.

A rendszerváltozáshoz 46 tonna arannyal „érkezett meg” a Magyar Nemzeti Bank, de a bank akkori vezetésének döntése következtében Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és a készlet egészen 2018-ig változatlan maradt.

Az MNB hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai szempontok alapján először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, amelynek keretében 2018 októberében az aranytartalék szintje a korábbi állomány tízszeresére (3,1 tonnáról 31,5 tonnára) emelkedett, majd egy újabb lépcsőben 94,5 tonnára emelték Magyarország aranytartalékát.

Decemberben ismét nőtt a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka, a 38,3 milliárd euróból pedig immár több, mint a nyolcadrészt, azaz 4,9 milliárdot tesz ki a monetáris arany.

Az igaz ugyan, hogy a kriptodevizákkal az utóbbi egy év során 23%-ot lehetett keresni, míg az arany „csak” 5,5%-kal drágult (euróban számolva), de míg az utóbbi egy évben a kriptodevizák legalacsonyabb és legmagasabb ára között 1,32-szeres szorzó volt, addig az arany mindössze 16%-os sávon belül mozgott. És az utóbbi év ebből a szempontból kiugró, hosszabb távon jóval alacsonyabb az arany árának változékonysága.

Márpedig éppen a stabilitás a lényeg!

Ajánlott Cikkek