Hírek

Szerbia: Négy ország kész Koszovó elismerésének visszavonására

Négy ország kész visszavonni az önmagát kikiáltó Koszovó függetlenségének elismerését. Ezt Nikola Selaković szerb külügyminiszter mondta ki május 13-án az ország Nemzetbiztonsági Tanácsának ülését követően.

Borítóképen: Alexander Schallenberg (jobbról) külügyminiszter Bécsben fogadta szerb kollégáját, Nikola Selakovićot (balról) – 2021.07.16. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Österreichisches Außenministerium, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Jelenleg Belgrádra óriási nyomás nehezedik – mondta –, aminek az a célja, hogy rákényszerítse Szerbia területi integritásának megsértésének „elfogadására”.

A miniszter szerint Koszovó Európa Tanácsi tagsági kérelmének átadása azt jelzi, hogy nem tartják tiszteletben azt a kötelezettséget, hogy nem akarják „a kérdést párbeszéd útján megoldani”. Selaković szerint a titkosszolgálatok két nagy országról kaptak információkat, amelyek azon dolgoznak, hogy logisztikai támogatást nyújtsanak Pristinának.

Beszámolt azonban négy, a köztársaság elismerését visszavonó ország feljegyzéseiről is, részleteket nem közölve…

„Ezzel a gesztussal esélyt akarunk adni az Európa Tanácsnak, és nem elindítani az úgynevezett koszovói felvételi eljárást” – zárta szavait a miniszter.

Ajánlott Cikkek