Vélemény-cikkeink

Szerbia nem hallgat tovább!

További öt ország áll készen arra, hogy visszavonja Koszovó függetlenségének elismerését – írja a külügyi tárcához közel álló forrásokból a Večernje novosti napilap. Érdekes fejlemény, miután éppen a napokban nyúlt bele – a korábbi megállapodások ellenére (!!!) – Joe Biden a méhkasba azzal, hogy levelet küldött Vjosa Osmaninak, az elnöki teendőket ellátó pristinai házelnöknek, azon alkalomból, hogy 13 éve Koszovó egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét.

Szerbia eddig 18 állam esetében érte el, hogy vonja vissza/változtassa meg korábbi döntését, miszerint elismerik Koszovó függetlenségét. Mostanában azonban nem voltak aktívak a témában, miután Donald Trump korábbi amerikai elnök jelenlétében Belgrád és Pristina többek között arra is elkötelezte magát, hogy egy évig beszüntetik nemzetközi lobbizó tevékenységüket.

Korábban Pristina a nemzetközi szervezetekbe való felvétel mellett lobbizott, Szerbia pedig Koszovó függetlenségét elismerő országoknál, döntésül megváltoztatása érdekében. Azon végtelen vitát lehet folytatni, hogy ki melyik elnököt mire tartja, de azt mindkettőnek tudnia kellene, hogy az amerikai elnök nem egy magánszemély, hanem egy intézmény! Márpedig, ha korábban éppen ezen intézmény közreműködésével kötöttek egy megállapodást, akkor most – amikor ugyanazon intézmény nyíltan megsérti a megállapodást külső beavatkozásával! – teljesen jogos lenne szerb részről a szerződés felmondása.

Már csak azért is, mert Biden akciója máris semmissé tette a korábbi megállapodást! Így felmondani sem kell azt.

A hírekre tegnap Nikola Selaković külügyminiszter a következőképpen reagált; Szerbiának nem áll szándékában megsérteni a washingtoni megállapodás tételeit, de nem lesz néma szemtanúja sem azoknak az intézkedéseknek, amelyeket Pristina foganatosít. Hozzátette, a néma szemlélő és a voodoobaba szerepére sem hajlandó az ország.

Biden tette már csak azért is egyenlő a felmondással, mert a mai napig jelen vannak az USA és az EU haderők a térségben, és sok esély nincs is arra, hogy belátható időn belül kivonuljanak. A látszatra egész békés helyzet olyan sok sérelmet fed el, ami a békefenntartó katonai erők távozásával azonnal robbanna, még elképzelni is nehéz, véres események következnének.

Így a végén pedig még egy igen fontos tényt kell rögzíteni:

Az ENSZ BT 1999. június 10-i, 1244-es határozata elismerte az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság – amelynek a mai Szerbia a jogutódja! – területi egységét.

Ezek után nem értjük, mi nem világos Koszovóval kapcsolatban… Vajon milyen jogalapja van az USA-nak arra, hogy ENSZ határozatot, megállapodásokat rúgjon fel, és ezzel még inkább destabilizálja a térséget? Nincs válasz…

Ajánlott Cikkek