Hírek

„Szerintem Biden elnök többet ártott Amerikának, mint a modern történelem bármely más elnöke”

Ezt sem mi mondtuk… Nem, ezt Mike Pence volt amerikai elnökhelyettes mondta, aki az előző kormányzati ciklusban töltötte be azt a pozíciót, ami most Kamala Harris. A Fox News-nak adott interjúban el is mondta, miért gondolja ezt.

Borítóképen: Mike Pence kormányzó beszél a támogatókkal az arizonai Mesa állambeli Living Word Bible Church kampánygyűlésén és istentiszteleten (forrás: Mike Pence via commons.wikimedia.org, szerző: Gage Skidmore , Peoria, AZ, Amerikai Egyesült Államok, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

„Rövid 14 hónap alatt az infláció 40 éves csúcson van. Az amerikai történelem legnagyobb válsága van határunkon. A benzin ára 70%-kal emelkedett. A katasztrofális kivonulás Afganisztánból, a COVID-járvány rossz kezelése és a lista tovább folytatható.”

Érdekes, hogy mi innen a világ másik feléről hasonlóan látjuk a helyzetet, mert alapvetően nem kellene, hogy érdekeljen az amerikai elnök személye. Csakhogy most Joe Biden erős támogatásával háború dúl a szomszédos állam területén, így tehát nem arról van szó, hogy a colorado-i gazdálkodóra nézve mit jelent az elnök személye, hanem arról, hogy mit jelent a világra nézve egy olyan amerikai elnök, aki újra játssza a hidegháborút.

Igen, ez egyszer már bejött az Egyesült Államoknak, és kialakult az az egypólusú rendszer, amit egyesek képesek pax americana-nak nevezni, holott az valójában bellum americana volt. Az amerikai haderő hol itt, hol ott, de folyamatosan harcolt, egyre-másra fellépett a vélt, vagy valós ellenségeivel szemben, de soha nem oldott meg ezzel semmit, csak káoszt hagyott maga után.

És közben nem vette észre, hogy Kína a maga békés eszközeivel (leginkább munka!) lekörözi, nem vette észre, hogy Európa és Oroszország természetes szövetségesként erős gazdasági kapcsolatokat épít ki, és nem vette észre, hogy a ma már tényleg kizárólag a fogyasztásra épülő gazdasága lassan zsákutcába fordul…

Joe Biden csapata lehet, hogy rájött ezekre a nyilvánvaló tényekre, de rossz választ ad, amikor továbbra is a régi módszerekhez nyúlt (háború – szegénység – amerikai katonai védelem – globális hatalom), mert kihagyta a számításból, hogy az egypólusú világba belekényelmesedve a riválisok olyannyira megerősödtek, hogy többé már nem képes féken tartani őket, és egyre többen vannak azok is, akiknek tele van a hócipője Amerika mindenhatóságával, meg azzal a rettenetes kettős mércével, ami alapvető eleme a demokrácia-exportnak.

Biden többet ártott, mint bárki más? Lehet, de ez egy történelmi folyamat, és most éppen egy fordulóponton vagyunk, ahol eldől a világ további menete. És ez a történelem során még soha nem ment vér nélkül…

Ajánlott Cikkek