Hírek

Szijjártó kemény problémának nevezte az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetét

Forrás: karpathir.com

Borítóképen: Kárpátalja, Rahó, Miru út 42., Hotel Budapest (ma Hotel Europa) – 1941 (forrás: http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_11420.jpg via commons.wikimedia.org, szerző: FOTÓ: Fortepan — ID 6078: Adományozó/Adományozó: Gyöngyi., licenc: CC BY-SA 3.0)

Szijjártó Péter az Iszvesztyija orosz hírcsatornának adott interjúban hangsúlyozta: Magyarország a nemzeti kisebbsége jogaihoz való ragaszkodással nem Oroszország érdekeit szolgálja, hanem kizárólag a nemzeti közösségét, amelynek vissza kell kapnia azokat a jogokat, amelyeket elvettek tőle. Az MTI összefoglalója szerint emellett reményét fejezte ki, hogy a párbeszéd előbb-utóbb meghozza eredményét, és a helyzet változik.

A külgazdasági és külügyminiszter az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetét kemény problémának nevezte. Mintegy 150 ezer magyar él kisebbségben Ukrajna nyugati részén.

Ők nem migránsok, hanem egy őslakos közösség, amely évszázadok óta ott él

– hangsúlyozta. Sajnálatosnak nevezte, hogy 2016 óta a magyar közösség jogai folyamatosan sérülnek, az anyanyelv használatát egyre inkább visszaszorítják az oktatásban, a közhivatalokban, a médiában és a kultúrában.

Időről időre új kezdeményezések kerülnek az ukrán parlament napirendjére a jogok további korlátozásáról.

„Ez elfogadhatatlan Magyarország számára”

– jelentette ki.

Bár pozitív folyamatokat nem lát, reményét fejezte ki, hogy a párbeszéd előbb-utóbb meghozza eredményét, és a helyzet változik.

Ajánlott Cikkek