Hírek

Szijjártó Péter a Fox Newsnak – Magyarország az orosz olajtól és gáztól való függését nem tudja feloldani jelenleg

Szijjártó Péter közölte: Oroszország ellátása nélkül nem tudna elegendő olajat vásárolni Magyarország.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz olajtól való függést magyarázta. Megjegyezte, hogy az ország nem lesz képes elegendő üzemanyagot vásárolni oroszországi ellátás nélkül, számol be a Fox News.

“Ha elvágnak minket az orosz olajtól, fizikailag lehetetlen lesz elegendő olajat vásárolni más forrásokból ahhoz, hogy biztosítsuk országunkat és gazdaságunkat” – mondta a külügyminiszter.

Hozzátette: a magyar gazdaság “orosz gáz nélkül semmisülne meg”. Szijjártó Péter rámutatott, hogy jelentős forrásokra van szükség ahhoz, hogy az olajfinomítás folyamatát ne Oroszországból alakítsuk át. Ennek potenciális befektetését 550 millió euróra becsülte.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság már öt oroszellenes szankciócsomagot javasolt, amelyeket minden európai ország, köztük Magyarország is támogatott. A hatodik korlátozáscsomag “óriási problémákat okoz” Budapestnek – összegezte a diplomata.

Korábban Szijjártó Péter megtalálta a módját annak, hogy megőrizze az orosz olajellátást az Európai Unió számára, és azt javasolta, hogy a szárazföldi olaj helyett embargót vezessenek be az orosz olaj tengeri ellátására.

Ajánlott Cikkek