Hírek

Szíjjártó péter bekérette az ukrán nagykövetet!

Úgy tűnik, a magyar vezetés megelégelte, hogy az ukrán elnök, illetve már ukrán vezetők folyamatosan Magyarországot becsmérlő kijelentéseket tesznek, és olyan állításokat fogalmaznak meg, amelyek a magyar kormány szerint alkalmasak Magyarország lejáratására, holott a magyar kormány a kezdetektől fogva világosan megfogalmazta álláspontját – és amellett ki is tat! De van még más oka is a bekéretésnek…

Borítóképen: Szijjártó Péter miniszter, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország (forrás: Szijjártó Péter via commons.wikimedia.org, szerző: EU2017EE észt elnökség, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„Mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk.”

Igen, ezek tények. Sajnos a másik oldalról nem ilyen tényszerű a kommunikáció, de mint azt korábban szintén Szijjártó Péter mondta, ebben a helyzetben bizonyos mértékig ez érthető. Az azonban már egy teljesen más elbírálás alá esik, amikor olyan kijelentések hangoznak el a magyar választásokról, amelyek megkérdőjelezik a magyar nép akaratát.

„Ugyanakkor számunkra természetesen mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága. Ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni. Nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát, ezért nem szállítunk fegyvereket és nem szavazzuk meg az energiaszankciókat.”

Mindezekről a kérdésekről a magyar emberek vasárnap világos véleményt mondtak és világos döntést hoztak. Azt gondolom, elég világosat és jól érthetőt.”

Igen, ez az, amit említettünk; azzal, hogy a magyar választók újra bizalmat szavaztak a jobboldali kormánynak, egyben kifejezték azon véleményüket is, hogy egyetértenek annak politikájával, melynek szerves része az orosz-ukrán háborúhoz való viszonyulás is. És ezt – miután Magyarország szuverén ország! – senki nem kérdőjelezheti meg.

„Értjük, hogy az ukránoknak más lett volna az érdekük, nem is vitatkozunk velük: nekik az ukrán, nekünk pedig a magyar emberek érdeke az első.

Egy dolgot viszont nem tudunk szó nélkül hagyni: a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának! A totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok!

Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát.”

Az idézett mondatokat, vagy azzal egyenértékűt többször hallhattunk már a kormány részéről, de úgy tűnik, hogy vannak, akik nem akarják megérteni a magyar álláspontot. Látni kell, hogy Magyarország a saját érdekei mentén cselekszik, ahogy ezt teszi egyébként Ukrajna is, így érthető persze a magatartása, de – mint azt a külügyminiszteri bejegyzésből kiolvashatjuk – immár sokadik alkalommal átlépték azt a határt, amit a magyar vezetés még tolerál.

„Mindezek világossá és érthetővé tétele érdekében ma reggelre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Ukrajna budapesti nagykövetét.”

Ezt sokan csak, mint valami PR-eszköznek tekintik, de a diplomácia szabályai szerint ez egy figyelmeztetés, avagy nyomatékosítása annak, amit a fentiekben olvashattunk. Célja pedig nem más, mint hogy eltérítse az ukrán vezetést eddig követett gyakorlatától. Mert valójában lehetne jó az együttműködés a két ország között, miután a bejegyzésben említettek mellett Magyarország az egyik fő gáz-szállítója Ukrajnának, és a Kárpátalján élő őshonos magyarság is lehetne inkább kapocs, semmint viták „tárgya”…

Ajánlott Cikkek