Mások írták Vélemény Vélemény-cikkeink

Szintet lép az európai uniós integráció – közös adóssággal

Cikkünk a portfolio.hu-n „Szintet lép az európai uniós integráció – Minden tagország kap helyreállítási forrásokat” című hírre kíván reagálni. A cikk a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásainak felhasználásáról szóló német és francia nemzeti terv közös bemutatóján elhangzottakat rögzíti, így kiváló alap ahhoz, hogy véleményünket kifejtsük a témában.

A címmel is kell foglalkozni, mert az bizony csak a téma egyik oldalát mutatja. Igen, minden ország kap az RFF forrásaiból, de ez egyben azt jelenti, hogy ezt a hitelt vissza is kell fizetni! Nincs ingyen ebéd még az Európai Unióban sem! Az Eszköz ugyanis nem más, mint egy olyan hitelfelvétel, amit ezúttal – először az EU életében! – nem az egyes tagországok vesznek fel, hanem maga az Unió (annak egy szerve, de lényegében az Unió).

A szintlépés tehát azt jelenti, hogy a világ pénzpiacán először jelenik meg – mint adós – az Európai Unió, tehát mint olyan entitás, aki önálló pénzügyi szereplője a piacnak.

Ezzel pedig az EU máris szintugrást hajt végre ugyanis pontosan ugyanúgy fogják hitelezni, mint a szuverén államokat. Azt viszont elfelejtik hozzátenni azok, akik most a pénzesőt reklámozzák, hogy az Unió bevételei a tagországoktól, illetve a tagországokkal kapcsolatban lévő nem uniós államoktól, illetve azok vállalataitól származik. Tehát a törlesztéshez szükséges forrásokat is innen kell megszereznie az EU-nak!

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a tagállamok EU-befizetései (széles értelemben véve, ez minden EU-be a tagországok felé irányuló transzfert jelent!) növekedni fognak, a kereskedelmi partnerektől beszedett EU-s befizetésekkel egyetemben. Ennek pedig komoly következményei vannak:

  • Az EU, mint egy szuverén állam jelenik meg a világban (mint például az Amerikai Egyesült Államok).
  • Az EU központi elosztó szerepe jelentősen megnő (többet von el).
  • A több elvonás okán az egyes nemzeti költségvetések mozgástere csökken (a többletelvonás miatti forrás-elvonás okán).

Ezek igenis komoly hatást jelentenek, de az RFF-nek sokkal komolyabb a távlatos üzenete van! Ez az első olyan lépés ugyanis az Európai Unió életében, amikor az EU egyértelműen az Európai Egyesült Államok módjára lép fel!

A szintlépés tehát nem az, hogy minden EU-tagállam kap az RFF-ből, hanem az, hogy ez a lépés az EU eddig független államok együttműködésen alapuló rendszerének egyértelmű tagadása. Ez nem Unió, hanem Egyesülés!

Az megítélés kérdése, hogy ezt ki hogyan értékeli. Van, aki azt mondja, hogy ez meghaladása az eddigi működésnek, van, aki visszalépésként éli meg, de egy tényt senki nem kerülhet meg; arról sehol, senki nem szavazott, nem döntött, hivatalosan nem rögzítette senki, nincs törvénybe foglalva, hogy Európa ezen túl Európai Egyesült Államok módjára fog működni!

Látni kell, hogy ez nem csak az integráció magasabb foka, hanem a nemzetállami (helyesebb talán, ha azt mondjuk; szuverén állami) lét feladását jelenti. Ez pedig már olyan szintű jogi-, gazdasági- és társadalmi beavatkozás, amire egész egyszerűen nincs felhatalmazása Európa jelenlegi vezetésének!

Ajánlott Cikkek