Hírek

Szlovák közgazdászok a gazdaságukról: Tátrai tigris helyett megvert kutya

Nem mi mondjuk, a szlovák HNonline.sk gazdasági portál kommentálta így a minap közzétett szlovák GDP adatokat. Az Eurostat szerint a negyedik negyedéves szlovák gazdasági bővülés jócskán elmaradt a vártnál, és mindez kihatott az egész éves növekedésre is, miközben egyébként a magyar növekedés rekorder lett egész Európában – írja a mandiner.hu.

Borítóképen: Chihuahua kutya (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Florinux, licenc: CC BY-SA 3.0)

Már jó ideje mondjuk, hogy Szlovákiában a nagy gazdasági csodának odalett azzal, hogy feladták monetáris önállóságukat azzal, hogy bevezették az eurót, és így az Európai Központi Bank fennhatósága alá kerültek. De nem csak ez a baj, hanem az is, hogy olyan autóipari kapacitásokat telepítettek az országba Mikuláš Dzurinda kormányának reformjai idején, amelyek kis hozzáadott értékű gépjárműveket állítanak elő.

Még ez sem lenne különösebben nagy gond, hiszen ezeket át lehetett volna állítani más gépek termelésére, ugyanakkor a maffia-állam, meg annak látszólagos üldözése miatt az ország vezető politikusai nem foglalkoztak a gazdaság fejlesztésével, csak örömködtek, hogy fut a szekér…

Az Eurostat statisztikái azt mutatják, hogy Szlovákia gazdasági növekedése a negyedik negyedévben a húsz országra kiterjedő adatsor leggyengébbike, mindössze 1,1%…

A fentiek mellett meg kell említeni, hogy a gazdaság majdnem monokultúrás, hiszen az autóipar súlya az egyik legnagyobb a világon! Így a chip-hiány, na meg más ellátási láncok zavarai erőteljesen befolyásolták a gazdasági teljesítményt. De látni kell, hogy ez csak egy eleme a képletnek, viszont rámutat, hogy alapvető szerkezeti problémák vannak.

Van persze magyarázat, de nekünk ez valahogy sántít… A portál ugyanis megszólította az egyik vezető kereskedelmi bank fő-közgazdászát Zdenko Štefanidest, aki szerint az éves viszonylatban történő GDP-összehasonlítások azt mutatják, hogy azok az országok, amelyek nagyobb mértékben estek vissza a múltban, most esélyesebbek voltak a gyorsabb növekedésre. (forrás: mandiner.hu)

Az állítás azért nem állja meg a helyét, mert az utóbbi években – a járvány előtt! – is látható volt, hogy például Lengyelországhoz, vagy Magyarországhoz mérten lassabb volt a növekedés, és a járvány ideje alatt ez utóbbi két országban sokkal kisebb mértékben esett vissza az egy főre jutó gazdasági teljesítmény.

Ez utóbbinak az oka pedig az, hogy a járványintézkedésekre is rányomta a bélyegét a politika… Bármilyen irányból is vizsgáljuk, a végén mindig a politikánál kötünk ki, ami sokkal inkább koncentrál a saját belső harcaira, na meg a magyar-gyűlöletre, mint a gazdaságra!

A következő hónapok majd megmutatják, hogy mi is az igazság, mert különben az elemzői várakozások szerint erősödik a növekedés, de ez lehet, hogy csak a gyenge bázis hatása lesz…

Ajánlott Cikkek