Felvidék Hírek Vélemény-cikkeink

Szlovák szélsőjobb: Magyarország lenyúlja a Sputnik V-t

A szlovák szélsőjobb egy viccpárt, az SNS (Szlovák Nemzeti Párt) nem ugrotta meg a parlamenti küszöböt sem, pedig korábban még kormányalakítási tárgyalásokon is szóba került a nevük. A párt – ami az első Szlovák Nemzeti Párt örökösének vallja magát – annyira kínos jelenség, hogy 2006-ban még Vladimír Mečiar is kínos döntésnek érezte, hogy bevette őket kormányába. A pártvezető, Andrej Danko most megint bizonyít: a betegesen magyarellenes pártvezér szerint az ő segítségével beszerzett Sputnik V-t Magyarország lenyúlta…

SNS – A magyarok ellenében

Egy olyan párt, mint az SNS talán csak Romániában létezik (AUR), de ahogy tőlünk északra, úgy Romániában sem azért, mert ezt az ország törvényei megengedik, hanem azért, mert a jogalkalmazás meglehetősen részrehajló… Az újgazdagokra, és a volt kommunista pártfunkcikat képviselő párt ’94-ben megkapta az oktatási tárcát, ami aztán amely diszkriminatív intézkedéseket hozott a magyar kisebbség ellen.

2000-ben akkori vezetőjük, Jan Slota (ma a párt tiszteletbeli elnöke) és Anna Malikova torzsalkodása okán a párt két részre szakadt, de így életképtelennek bizonyultak, ezért 2005-ben újra egyesültek, egyetlen közös platformot találva, ami nem más, mint a magyarellenesség. A 2006-os választásokra cukira vették a figurát, be is kerültek a kormányba; ezek után nyílt ki a szarrózsa igazán! Slota visszatért beteges stílusához…

Szerencsére ez a minden valószínűség szerint elmeháborodottakból álló bagázs mostanság nem rúg labdába a szlovák politikában, és talán éppen ennek köszönhető a mostani szereplési vágytól hajtott megnyilatkozás is. Miután önálló identitásuk nincs, valamilyen stabil pontot kell találniuk, ezért kénytelenek magyarellenességgel meghatározni önmagukat. Ez nem baj – addig, amíg ilyen bohócpárt marad! De jobb lenne betiltani őket, mielőtt még komolyabb szerepet kapnak (ahogy az AUR-t is Romániában).

Szóval most Andrej Danko egy Facebook-videóban azt állította, hogy a magyar kormány megszerezte az orosz Szputnyik V nevű vakcina Szlovákiának nem kellő dózisait, amelyeket továbbértékesít majd. Csak, hogy tudjuk, miért olyan fontos ez neki; még márciusban azt állította, hogy a vakcina-beszerzésben nem Szíjjártó Péter, magyar külügyminiszter segített az Igor Matovič vezette kormánynak, hanem az ő közbenjárása kellett a szállítmány megérkezéséhez.

Az Új Szó cikke szerint az ügy nem ennyire egyszerű, hiszen, mint írják:

„Hétfőn (április 12-én) magyar kamionok jelentek meg Szentmihályfalván (šarišské michaľany), az Imuna Pharm cég telephelyén, ahol a szlovákiának eddig leszállított kétszázezer adag Szputnyik V orosz vakcinát raktározzák.

Danko szerint szerint azonban a magyar kamionok nem azért vannak ott, hogy tesztelésre szállítsák a vakcinákat, hanem hogy azokat véglegesen Magyarországra vigyék, mert azt tovább-értékesítik.

És akkor egy olyan történet következik – dióhéjban – ami sokkal közelebb álla valósághoz; Magyarország segítséget nyújtott az orosz Sputnik V. beszerzéséhez, de ahelyett, hogy oltottak volna vele, kisstílű politikai játszmákra használtak az oltóanyagot, és amikor újabb segítségként Magyarország vállalta, hogy bevizsgálja a vakcinát – mivel Szlovákiában nincs erre jogosult intézmény! -, a szellemi inaszakadt szélsőséges magyarellenes párt vezetője azt mondja, lenyúljuk a szállítmányt.

A régi közmondás jut eszünkbe: „Adj a tótnak szállást, kiver a házból.”

Ajánlott Cikkek