Hírek

Szlovákia bejelentette, hogy euróban kíván fizetni Oroszországnak a gázért

Szlovákia euróban kíván fizetni Oroszországnak a gázért. Ezt április 23-án, szombaton jelentette be Eduard Heger , az ország miniszterelnöke – írja a TASS .

Kifejtette: Szlovákia május második felében akar fizetni az orosz gázszállításért. Heger azt is elmondta, hogy ha leállítják a gázszállítást Oroszországból a köztársaságba, akkor Szlovákiában csak 2023 áprilisáig tartanak a magánfogyasztók nyersanyagkészletei.

A miniszterelnök azzal zárta, hogy az orosz gázimport leállítása “komoly problémává” válhat az Európai Unió valamennyi országa számára .

Március végén az orosz gázszállítások kifizetésének kilátásairól is beszélt Szlovákia miniszterelnöke. A politikus akkor azt mondta, hogy a gázfizetési nehézségek valószínűleg anyagilag Oroszországtól függővé tennék a köztársaságot.

Jelenleg úgy tudni, hogy Szlovákia földgázszükségletének 85-87 százalékát Oroszországból származó szállítások fedezik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban bejelentette, hogy a gázért fizetett új fizetést rubelre váltják át . A tervek szerint Európának egy orosz bankon keresztül kell fizetnie a gázért, és csak a kötelező rubelszámla nyitásával.

Ajánlott Cikkek