Felvidék Magyarság

Szlovákia bele akar látni a felvidéki magyaroknak juttatott támogatásokba

Szlovákia eltökélt szándéka, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a jó szlovák-magyar kapcsolat érdekében – jelentette ki Ivan Korčok.

A szlovák külügyminiszter ezek után arról beszélt, hogy „az országok közötti aktivitásokat előre egyeztetett feltételekhez kellene igazítani” – számolt be a Ma7.sk.

A szlovák miniszter hozzátette: „a Magyarországot és Szlovákiát is érintő történelmi kérdésekről főleg a történészeknek, és nem a politikusoknak kellene beszélniük”.  Korčok ezután egy rövid írásos dokumentumot nyújtott át a magyar miniszternek,amelyben arra kéri Magyarországot, hogy a Szlovákiára kiterjesztett kormányzati programokat kölcsönös konzultáció és egyeztetés előzze meg a jó kapcsolat érdekében – számolt be a szlovákiai magyar lap. 

Korčok szerint Magyarországnak és Szlovákiának teljes mértékben az 1995-ös, a jószomszédi kapcsolatokról szóló szerződés alapján kellene eljárnia.

 A miniszterek megegyeztek abban, hogy „a történelmi eseményeket nem lehet kitörölni vagy elfelejteni, hanem el kell fogadni azokat. Korčok szerint a magyar és szlovák történelemszemélet közötti különbségekhez felelősségteljesen kell viszonyulni, és nem szabad felkorbácsolni az indulatokat. Azt javaslom, hogy ezeket a kérdéseket próbáljuk meg azokra bízni, akiknek ez a hivatásuk, és politikailag nem motiváltak, vagyis a történész szakmára” – jegyezte meg a szlovák külügyminiszter.Szijjártó szerint az egyes történelmi eseményeket egy-egy nemzet teljesen eltérően ítélheti meg, és ami az egyik számára tragédia, az a másik számára nem biztos, hogy az.

Úgy véli, ezt el kell fogadni, és tiszteletben kell tartani a másik érzéseit.

Megjegyzésünk: Szeretnénk végre egy olyan szomszédi viszonyt ahol mondjuk kivonják a képletből a Benes dekrétumokat, amit az EU is elnéz büntetlenül. Magyarország ellen pedig eljárást índítanak, mert szerintük vétünk a demokrácia és a szólásszabadság ellen.

forrás :mandiner.hu

Ajánlott Cikkek