Hírek

Szólás és médiaszabadság német módra – Betiltották a Russia Today adásának sugárzását Németországban

Furán értelmezi a szólásszabadságot és a társadalom korrekt tájékoztatását a német médiahatóság. Talán megérdemlik az EU polgárai, hogy a híreket más szemszögből is meg tudják hallgatni. Magyarország esetében is rendszerint előkerül ez a probléma amit kettős mércének nevezünk.

Moszkva csütörtökön jelenti be a válasz intézkedéseket – közölte a Külügyminisztérium . Oroszország a médiaszabadság, szólásszabadság körüli egyre fokozódó diplomáciai vita részeként közli majd válaszát arra, hogy a berlini szabályozó hatóságok betiltották az RT német nyelvű hírcsatornáját. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram csatornáján jelentette be az RT DE betiltására vonatkozó válasz intézkedéseket.

borítókép : Russia Today https://commons.wikimedia.org Benoît Prieur

A német médiaszabályozó hatóság szerdán megerősítette, hogy az RT DE Productions GmbH, a berlini székhelyű produkciós stúdió németországi székhelyű műsorszolgáltatónak tekintendő, az ország törvényei és rendelkezései szerint. A Medienanstalten ügynökség szerint ezért „az RT DE adásait  meg kell szüntetni az élő közvetítés útján, beleértve az internetet, az RT News mobil- és okostévé alkalmazáson keresztül, valamint műholdon keresztül  .

Az RT DE azt közölte, hogy bíróságon kíván fellebbezni a döntés ellen. Az RT DE Productions korábban azzal érvelt, hogy ez egy berlini stúdió, amely egy moszkvai műsorszolgáltató számára készít tartalmat. A tévéjelet műholdon keresztül sugározták be Németországba, érvényes szerb műsorszórási engedély alapján.

Mind Németország, mind Szerbia része a határokon átnyúló televíziózásról szóló európai egyezménynek (ECTT), amely az RT DE érvelése szerint lehetővé tette a sugárzást más európai országokban is. A német hatóságok azonban ezt elutasították.

Az RT főszerkesztő-helyettese, Anna Belkina azt állította, hogy az RT DE elleni ügy politikai indíttatású. „Úgy tűnik, a német hatóságok, a politikusok, sőt a média is nagyon félnek valamitől, félnek egy alternatív nézőponttól, amelyet a német ajkú közönség elérhet az RT DE csatornán” – mondta szerdán.

Az orosz külügyminisztérium kijelentette, hogy a német médiahatóságok RT DE-re nehezedő nyomása „elfogadhatatlan”.

rt.com

Ajánlott Cikkek