Hírek

Szorosnak ígérkezik az előrehozott dán parlamenti választás

Megkezdődött a szavazás Dániában az előrehozott parlamenti választásokon. A verseny nagyon szorosnak ígérkezik, a szociáldemokrata Mette Frederiksen miniszterelnök és jobboldali kihívói is eséllyel pályáznak a kormányfői posztra.

Borítóképen: A Dán Királyság (forrás: wikimedia, szerző: 000peter, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A parlamenti többség megszerzésében döntő szerepe lehet az előző miniszterelnöknek. Lars Løkke Rasmussen pártja ugyanis körülbelül 10%-os eredményre számíthat, így könnyen királycsináló szerephez juthat a bal- és a jobboldali blokk között.

A kampányban elsősorban a gazdasági problémák kerültek elő, de a védelmi politika és az egészségügy helyzetének kérdése is meghatározó volt.

„Jó dolog, ha széles tárgyalásokat folytatunk arról, hogy mi történjen Dániában. Nem szeretném, ha a baloldali blokk kormányozna egyedül” – mondta egy nő.

„A legfontosabb kérdés számomra a gazdaság helyzete és az infláció problémája. Szerintem ez nagyon fontos a dán jóléti rendszernek is. Ki kell találnunk, hogyan kezeljük a helyzetet, hogy hosszútávon is működjön az ország” – mondta egy másik választó.

„A klímaváltozás kérdése nagyon fontos. Nem ignorálhatjuk tovább. Emellett az egészségügyi kérdések is meghatározóak a koronavírus járvány óta” – mondta egy nő.

A Dániához tartozó Feröer-szigeteken már hétfőn megtartották a szavazást. A skandináv ország többi részén kedd este 8 óráig adhatja le voksát több mint 4 millió dán állampolgár.

via Euronews

Véleményünk:

Jól látható, hogy a választókat saját országuk, jólétük, és persze a környezetvédelem érdekli, azorosz-ukrán háború csak annyiban, amennyiben az előbb említett témákhoz kapcsolódik. Nem ártana, ha a politikusok is hasonló koordináták mentén „csinálnák” a politikát…

Ajánlott Cikkek