Hírek

Szorul a hurok, labanc!

Mielőtt még azt hinnénk, hogy Ausztriából végre érkezett egy józan gondolat, szögezzük le az elején, hogy Ausztria 80-90%-ban orosz gázzal működik! Történt ugyanis, hogy Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a Reutersnek adott pénteki telefonos interjúban erősítette meg, hogy Bécs kitart eddigi álláspontja mellett az Északi Áramlat-2 ügyében, nem akarja szankcióval büntetni!

Borítóképen: Kilátás a bécsi Looshausra (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Gryffindor, licenc: CC BY-SA 3.0, CC BY 2.5)

Az nem ám úgy van, hogy Ausztriában rájöttek, hogy orosz gáz nélkül nincs osztrák gazdaság, hanem az OMV a Gazprom partnereként részt vett az Északi Áramlat 2 építésében. Márpedig az OMV-ben van egy 31,5%-os állami tulajdon, nem is beszélve a drága jó befektetők kezén lévő részvény-pakettek tulajdonosairól!

Mindjárt ott van az Egyesült Arab Emirátusok jó 25%-kal, az amerikai BlackRock befektetési társaság, na meg a JPMorgan, szintén amerikai befektetési társasága, és persze az Erste Bank befektetési részlege is…

„Egyszer egy motor nélküli autóhoz hasonlítottam ezt a kérdést. Logikailag semmi értelmét nem látom, hogy nyíltan megvitassuk Európában úgy, mintha egy hitelt érdemlő Oroszország elleni szankciós csomag központi eleme lenne.”

Az érvelésben persze nem szerepelnek a fent említett társaságok, de az biztos, hogy ki kell szolgálni a befektetőket, mert azok keményen büntetnek, ha nincs meg a zsíros profit!

És ha már profit! Ausztria a bankbizniszen igen jól keres Kelet-Európában, ahogy gyakorlatilag minden országban jelen vannak, és – láss csodát… – éppen az oroszországi leánybankja a legnagyobb, és ezen termeli meg azt a profitot, amit aztán szépen hazavisz Ausztriába.

Hát labanc, most szorul a hurok!

Ajánlott Cikkek