Felvidék Hírek

Sztrájkkészültség lépett érvénybe a kassai acélműben

Kassa, a magyar település, Kassa a hírhedt Beneš-dekrétumok formájában testet öltő Kassai kormányprogram nevét adó város, és a Kassai vasmű városa. Valamikor az 1960-as években alapított gyár ma 9.000 embert foglalkoztat (valaha sokkal többet), de most az amerikai tulajdonos (US Steel), valamint a szakszervezetek nem tudnak megegyezni…

Borítóképen: Kassai vasmű – 2020(forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Pietros Sacanis, licenc: közkincs) A kép illusztráció

A tulajdonos hozzáállására jellemző, hogy a bérek változatlansága mellett két órával emelni szeretné a heti munkaidőt, és egyes béren kívüli juttatásokat is megszüntetne, de legalábbis erőteljesen megvágna.

Úgy tűnik, a US Steel számára csak nyűg a gyár, hiszen évek óta – hol nyíltan, hol zárt ajtók mögött – tárgyal az eladásról, de eddig a legmagasabb ár 1,5 milliárd euró volt, amit feltehetően kevésnek tart az amerikai tulajdonos…

Most, amikor az infláció elszaladt, és különösen nagy emelkedés volt az alapvető fontosságú termékek, mint a gáz, az üzemanyagok, vagy éppen a fűtőolaj terén – hogy a villamos energia árát már ne is említsük… – ez igen rossz az ajánlat!

A szakszervezet teljesen természetes módon abból indul ki, hogy a járandóság nem lehet alacsonyabb szintű, mint az eddigiekben, így azt tartja a minimumnak, hogy az inflációval növeljék a béreket (és annak még nem tudni, hogy lesz a teteje!), az egyéb juttatások megvágásáról pedig szó sem lehet, mert a megszerzett jogokról nem kívánnak lemondani a dolgozók.

Korábban voltak orosz, ukrán jelentkezők, ahogy megjelentek kínaiak is. Most is ez utóbbiak érdeklődnek, de nincs konkrétum a tekintetben, hogy miként állnak a tárgyalások, és hogy egyáltalán tényleg folynak ilyen irányú egyeztetések.

Addig pedig marad a bizonytalan helyzet, mert a tulajdonos a megnövekedett költségekre hivatkozva megszorítást szeretne elérni, míg a dolgozók – ugyanazon oknál fogva! – emelést szeretnének.

Sajnos az eset megmutatja az infláció pusztító hatását…

Ajánlott Cikkek