Hírek

Szu-75 Sakk-matt: készen áll a gyártásra – más országokkal együtt!

Előző év decemberében adtunk hírt róla, hogy megtörtént a Szu-75 Sakk-matt statikus bemutatója. Akkor azt is említettük, hogy a gépet elsősorban levegő-levegő harcra találták ki, valamint a Kuznyecov repülőgép-hordozókra szánják, illetve más országokat akarnak kiszolgálni vele.

Borítóképen: Szu-75 Sakk-matt – 2021 (forrás: Kremlin.ru / commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Hogy miért nem akarnak nagyobb számban a hazai légierőben olyan, relatív kisméretű gépet, mint a Sakk-matt? Mert a hadvezetés inkább a kétmotoros, nagyobb gépeket szeretné magának, melyek felhasználhatósága véleményük szerint szélesebb körű.

És persze drágább is… Már csak azért is, mert az NPO Saturn Izdeliye 30 sugárhajtóműből – ami azonos erejű az eleddig legerősebbnek számító F-35-öt hajtó Pratt & Whintney F135 sugárhajtómű -, kettő kell. Ezzel együtt a Sakk-matt csúcssebessége 1,8-2 Mach, képes az állandó szuperszonikus sebesség tartására, míg az F-35 erre csak 50 másodpercig képes…

Korábbi cikkünk a gépről videókkal, adatokkal:

„Megerősíthetem, hogy jelenleg is folynak konzultációk néhány külföldi ügyféllel a Sakk-matt projekt keretében történő együttműködés kérdésében” – nyilatkozta Dmitrij Shugaev, az Oroszországi Katonai-Műszaki Együttműködési Szolgálat igazgatója.

Megjegyezte, hogy a vadászgép deklarált jellemzői már a külföldi versenytársak meglévő szintjén vannak, sőt meg is haladják azokat. Sugaev úgy véli, hogy a Szu-75 kereslet lesz a szegmensében.

Fontos tudni, hogy a Szu-75 azonos hajtóműveket használ a Szu-57-tel, ami azért igen fontos, mert a gyártás nagyobb darabszáma miatt a gép is olcsóbb lehet, és úgy gondoljuk, hogy a vetélytársak – a svéd JAS-39-E/F Gripen, a Lockhead Martin F-35, és a Shenyang J-35 – ára alatt tudnak vele maradni az oroszok.

Ui.:

Csak nem Erdogan az oroszokat is megkereste, miután újra felvette a kapcsolatot az Egyesült Államokkal repülőgépek vonatkozásában….

Ajánlott Cikkek