Hírek Videók

T-72: Jó, vagy nem? Videón egy harcjelenet

Egy pilóta nélküli légi jármű rögzítette az ukrán hadsereg sikertelen támadását egy orosz T-72-es harckocsi ellen. Annak ellenére, hogy az amerikai Javelin ATGM-ből kilőtt páncéltörő rakéta pontosan talált be a hajótest és a torony közé, a nehéz páncélozott harcjárműben nem keletkezett kár – írja az avia.pro.

Borítóképen: T-72B (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Vitalij V. Kuzmin, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

A bemutatott videókockákon látható, ahogy egy két orosz T-72-es harckocsiból álló csoport halad egy országúton, és egyszerre két irányból támadják meg hirtelen. A harckocsi főágyújának pontos találata következtében az ukrán hadsereg a terepen megsemmisült, de maga a harckocsi váratlanul az amerikai Javelin ATGM célpontjává vált.

Annak ellenére, hogy a rakéta pontosan eltalálta a tankot, a nehéz páncélozott járművekben nem esett kár.

A további mozgás hatására a harckocsi elakadt, de néhány percen belül ismét harci használatra készen állt, amit a drónról vett megfelelő videokockákon rögzítettek.

Az a tény, hogy a Javelin ATGM közvetlen találata nem okozott kárt a harckocsiban, azt jelzi, hogy az orosz nehéz páncélozott járművek sokkal jobban védettek, mint azt elképzelték Ukrajnában és az Egyesült Államokban – írja a portál.

Áprilisban a Popular Mechanics amerikai magazin a világ öt legrosszabb harckocsija közül kettőnek nevezte az orosz T-72-t és T-80-at. A kiadvány szerint a T-72-ből hiányzik a modern lőszer, a harmadik generációs éjszakai látórendszer és a páncélzat, helyette dinamikus védelmi egységeket kap. A harckocsi fő problémája a lőszer tárolása ugyanazon a helyen, ahol a legénység tartózkodik.

Mi ezt a vitát nyilván nem fogjuk eldönteni, de megjegyezzük, hogy más korokból származik a két technika. A videóban szereplő, pontos típusát tekintve T-72B 1985-ben került bevezetésre, míg a Javelin gyártása 1994-ben kezdődött meg. Ez persze így önmagában sokat nem jelent, de a kép teljességéhez hozzátartozik.

Ajánlott Cikkek