Hírek Videók

Támadás alatt Kijev!

Az éjszaka folyamán erős támadás alatt állt Kijev. Iprin, egy Kijev melletti város volt talán a leginkább veszélyben, de Kijevben is óriási robbanások voltak. Úgy tűnik, az oroszok most is észak-nyugat felől támadnak, onnan, ahol korábban Hosztomelt foglalták el.

Borítóképen: Az Örök Dicsőség parkja, Kijev – 2018 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Oleh Kushch, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Tudni kell, hogy mára tették az időpontját a béketárgyalásoknak, ami fontos lehet, ugyanakkor nem tudni, hogy mi lesz azzal az ukrán igénnyel, hogy az oroszok legalább a tárgyalások idejére függesszék fel a harci cselekményeket. Az oroszok nem bíznak az ukránokban, ezt a javaslatot úgy értékelik, hogy csak időhúzás, míg az ukránok úgy érzik, hogy ha nincs fegyverszünet, tárgyalási pozíciójuk egyre rosszabb lesz.

Iprinből érkeznek jelentések, melyek arra utalnak, hogy innen indítják a végső támadást az orosz csapatok:

A háború hetedik napján tehát egyrészt azt várjuk, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, másrészt attól tartunk, hogy elkezdődnek a komolyabb utcai harcok. Most még „csak” ott tartunk, hogy irányított támadásokat hajtanak végre az orosz erők létfontosságú létesítmények ellen, és igen, ezekbe több esetben hiba csúszik, így vannak polgári áldozatok is.

A két videó olyan robbanásokat örökített meg, melyekből a helyszíni beszámolók szerint 3-5 volt az éjjel Kijevben. Az egyik egy hőközpontot talált el, így a hideg időben sok lakás fűtetlen maradhatott.

Azt nem tudni, hogy hány civil maradhatott az ukrán fővárosban, de a helyzet egyre rosszabb, ezért véleményünk szerint minél gyorsabban megállapodásre kell törekedni a tárgyalásokon.

Ajánlott Cikkek