Hírek

Teljes kivonulás Észak-Ukrajnából?

A brit katonai hírszerzés nem mást állít, mint hogy az orosz haderő teljesen kivonult Észak-Ukrajnából, Oroszország és Fehéroroszország felé elhagyva a terepet. Ezek szerint tényleg komolyabb változás következik, hiszen a sok áldozattal elfoglalt területek feladása – itt már nem arról van szó, hogy védekező pozíciót vesznek fel! – arra utal, hogy vagy változott a terv, vagy eredendően nem is volt más terv, északon inkább csak le akarták kötni azokat az erőket, amelyek délre és keletre átcsoportosíthattak volna az ukránok.

Borítóképen: Az ukrán szárazföldi erők „északi” műveleti parancsnoksága területe (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: PsichoPuzo, licenc: CC0 1.0) A kép illusztráció

De nézzük, mit állít a brit hírszerzés!

  1. Északon az orosz erők mára teljesen kivonultak Ukrajnából Fehéroroszországba és Oroszországba. Ezeknek az erőknek legalább egy részét Kelet-Ukrajnába szállítják, hogy a Donbászban harcoljanak.
  2. Ezen erők közül soknak jelentős utánpótlásra/feltöltésre lesz szükségük, mielőtt készen állnának arra, hogy keletebbre telepítsék őket, így az északi irányú tömeges átcsoportosítás legalább egy hétig tart.
  3. A keleti és déli városok orosz ágyúzása folytatódik, és az orosz erők délebbre nyomultak a stratégiailag fontos Izjum várostól, amely továbbra is ellenőrzésük alatt áll.

Mi magunk nem tudjuk eldönteni a kérdést, de hajlunk rá, hogy az eredeti terv nem volt más, mint a Krím szárazföldi megközelíthetősége, és a Krím-csatorna általi víz biztosítása, valamint a keleti és dél-keleti nyersanyag-lelőhelyek elfoglalása. Persze ez csak feltételezés.

Ajánlott Cikkek