Erdély Hírek

Temesváron a gáz és szén magas ára miatt korlátoznák a távhő és melegvíz szolgáltatást éjszaka

Nyílt levelet intézett hétfőn Dominic Fritz temesvári polgármester Nicolae Ciucă miniszterelnökhöz, amelyben segítséget kér a kormánytól a város távfűtési problémáinak megoldásához. írja a maszol.ro

Az elöljáró levelének előzménye, hogy a Colterm távhőszolgáltató vállalat aznap bejelentette: a fagyos időjárás, illetve a földgáz és a szén magas ára miatt tervbe vette a melegvíz-szolgáltatás éjszakai korlátozását és a fűtés csökkentését is.

Nyílt levelében a polgármester arra kérte a miniszterelnököt, fontolja meg azt a lehetőséget, hogy a központi költségvetésből sürgősen kiutalt forrásokkal segítse a kormány a helyi önkormányzatokat hőenergia előállítására fordított költségeik fedezésében.

Dominic Fritz felhívta Nicolae Ciucă figyelmét arra, hogy több tízezer polgár számára járna „katasztrofális következményekkel” a távhőszolgáltatás leállítása a tél közepén. Emlékeztetett, hogy a széles parlamenti többség által támogatott kormánynak lehetősége van sürgős intézkedések meghozatalára.

Felhívta a kormányfő figyelmét arra is, hogy Temesvár problémái nem egyedülállóak az országban. A központosított fűtésrendszerű városok szerinte az utóbbi tíz év legnehezebb telével szembesülnek, és a földgáz árának robbanásszerű emelkedése nemcsak a távhő és a meleg víz biztosítását nehezíti meg, hanem a települések működését is veszélyezteti.-

Dominic Fritz tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy a Coltermnek idén január első felében 30 000 000 lejes gázszámlát kellett kifizetnie. Ez az összeg csak két hétig biztosítja a távhőszolgáltató működését, és fele annak az éves szubvenciónak, amellyel a törvény szerint a polgármesteri hivatal támogathatja a vállalatot.

Közölte a kormányfővel, hogy a temesvári önkormányzat szinte a teljes bevételét a Colterm támogatására fordítja, de a forrásai korlátozottak, a fogyasztói díjak megkétszerezése pedig csak márciusban érezteti majd a hatását.

 Maszol.ro portálról

Ajánlott Cikkek