Épített örökség Felvidék Magyarság

Templom-felújítási program Felvidéken

2021. május 11-én Komáromba látogatott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért felelős államtitkára, aki magas rangú egyházi vezetőkkel folytatott tárgyalást a Magyar Templom-felújítási Programról, melynek keretében a Felvidéken több templom megújul.   A megbeszélésnek a komáromi Szent András Plébánia ülésterme adott helyet, melyen jelen volt Kiss Róbert kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke, a történelmi egyházak képviselői, valamint Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke, illetve Berényi József (MKP), Nagyszombat megye megyefőnök-helyettese is.  

borítókép: https://visitkomarno.eu/sightseeing/szent-andras-bazilika/

Az ülést követő sajtótájékoztató keretében Kiss Róbert kanonok köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának a támogatásért, mely lehetővé teszi az egyházi épített örökségek megújulását, s ezzel új reménységet hoz a hitélet megerősödésébe is.

Forró Krisztián szintén megköszönte az anyaország segítségét, mely a jószomszédi viszony konkrét bizonyítéka, és az értékmentés kapcsán az itt működő vállalkozókat is segíti, hiszen a felújításokkal munkalehetőséget teremt.   Soltész Miklós örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar-szlovák kapcsolatokban megmutatkoznak azok a lehetőségek, melyek összekötik a két nemzetet, és már nem arra kerül a hangsúly, ami szétválasztja.   Az államtitkár jelentőséget tulajdonít a keresztényi szeretetnek, mely meghatározza embertársainkhoz való viszonyulásunkat. Itt kitért a nemzetiségi kérdésekre, megemlítve a magyarországi szlovákok helyzetét, akiknek száma az utóbbi időben jelentősen emelkedett, és ugyanakkor rámutatott, hogy a kisebbségek érdekérvényesítése mindkét nemzetnél egyaránt fontos.

Tovább a teljes cikkhez

forrás: korkep.sk

Ajánlott Cikkek