Vélemény Vélemény-cikkeink

Teória és igazság

Az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője szerint a fehérorosz gépeltérítésre aligha kerülhetett sor a Kreml tudta nélkül. A pusztán logikai alapon álló következtetés mögött semmilyen bizonyíték nincs, de úgy látszik, hogy ez az Oroszországgal kapcsolatos vélemények esetében nem is fontos. Ettől még Weber állítása lehet igaz, de az európai politika felső köreitől elvárható lenne, hogy ne összeesküvés elméletek mentén alkossanak véleményt.

„Alekszandr Lukasenko belarusz államfő tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatása nélkül rendszerének nincs esélye a túlélésre, ezért sokan abból indulnak ki, hogy valamennyi lényegi lépést egyeztetnek Moszkvával.”

Érdekes gondolat, hogy Minszk és Moszkva mindenben egyeztet, akár igaz is lehet, de az idézett szövegben mégis az a lényeg, hogy Weber másokra hivatkozik. Így tehát mondandóját még csak nem is saját véleményére alapozza, de erre megvan az oka; másokra hivatkozva könnyen mondhatja, ha kiderül, milyen blődséget mondott, hogy kérdezzék azokat, akik szerint a lényegi kérdésekben egyeztetés zajlik a két főváros között, de ilyet ő nem mondott!

És innen már nincs megállás, Minszk nem is érdekes számára, viszont jön a mantra, amit jól megtanult; az eset rámutat, hogy Oroszország szisztematikusan generálja konfliktusokat, mert egyáltalán nem akar együttműködni Európával. A CSU politikusa után úgy tűnik, hogy a CDU is elérkezettnek látta az időt arra, hogy hallassa hangját, ezért Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának tagja is megszólalt. Ő már minden körítés nélkül egyszerűen csak kijelentette;

„A Kreml áldását adta a repülőgép állami eltérítésére.”

Punkt! Az eset jól mutatja, hogy a teóriákon alapuló, soha nem bizonyított összeesküvés elméletekre épülő vélemények hogyan válnak alaptétellé! Hovatovább igazság lesz belőlük…

Ajánlott Cikkek