Hírek

Termőföldtől az asztalig: klímaterror?

Az Európai Bizottság eltitkolt egy hatástanulmányt, ezért most a szakértők – a döntés után… – sorra állnak elő tanulmányikkal. A hollandiai Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya is megerősíti, hogy az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” kiemelt stratégiája súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve. Nem „csak” a termelésre gyakorol negatív hatást a mezőgazdaságot alapjaiban felforgató új stratégia, hanem még csak az üvegházhatású gázok kibocsátása sem csökken…

A címbéli kérdésre tehát a válasz; nem, nem klímaterror, hanem az Európai Bizottság terrorja az, amit látunk. Ha ugyanis nem csökken a kibocsátás, akkor a stratégia nem más, mint a Bizottság erejének fitogtatása, és persze egy újabb terület, amit tönkretesz az klímavédelem leple mögé bújó uniós vezetés. De miért teszi mindezt?

Sajnos erre nincs megfelelő magyarázat, de széles a paletta; az egyszerű hozzá nem értéstől, egészen a háttérhatalom kiszolgálásáig terjed. Mi ezt itt nem fogjuk megfejteni, de a tényeket nem árt rögzíteni, mert ha majd jelentősen emelkednek az árak, a termelők pedig sorra adják fel gazdaságaikat, akkor nem árt emlékezni, hogy kinek „köszönhetjük” mindezt!

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ tanulmánya szerint a célkitűzések kumulatív hatására a termelés átlagosan 10-20 százalékkal, egyes növénykultúráknál akár 30 százalékkal is csökkenne. A WUR egy további szakpolitikai tanulmánya megerősíti a szarvasmarha-, sertés- és tejtermelés általános csökkenését, ami az uniós fogyasztók számára jelentős áremelkedést okozna, ugyanakkor a mezőgazdasági termelők jövedelme csökkenne.

Az Európai Bizottság egyetlen érve a 2050-re megcélzott klímasemlegesség. Igen ám, de hatástanulmány nélkül mégis, hogy gondolták alkalmasnak az elfogadásra a stratégiát? És most, amikor kiderül, hogy hibás az elképzelés, miért nem veszik elő újra a témát annak érdekében, hogy végre olyan tervet alkossanak, ami megfelel a gazdáknak és a fogyasztóknak is? A hiba abban a tévedésben áll, hogy;

A képlet – minden ellenkező állítás ellenére! – nem az, hogy vagy drága termék, és csökkenő nyereség, vagy klímakatasztrófa. Nem, ez arcátlan hazugság, csakis azt szolgálja, hogy a fogyasztótól még több pénzt csikarjanak ki, a gazdákat pedig arra kényszerítsék, hogy feladják gazdaságukat, és a nagy mezőgazdasági vállalatok tegyék rá kezüket területeikre!

De semmi sem hat… Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA), az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) jelentése, a németországi Kieli Egyetem, valamint – legújabbként – a Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ által készített tanulmányok mind arra a következtetésre jutottak, hogy hibás a stratégia.

És nem csak az a probléma, hogy hiányt okoz, így drágulást, hanem az is, hogy az európai mezőgazdaságból származó üvegházhatású gáz kibocsátás tervezetten 40-60 százalékos csökkenése a termelés harmadik országokba kiszervezéséhez vezet, ahol az európainál magasabb kibocsátás mellett termelik meg ugyanazt az árut, amit persze még aztán nagy távolságra el kell szállítani…

Miről csinál az Európai Bizottság, amikor a klímavédelem mögé bújva egy mindenkinek rossz stratégiát erőltet rá Európára? Hogyan tehet olyan lépéseket, ami az USDA szerint 22 millió ember számára az élelmiszerellátás bizonytalanságához vezetnek?

A válasz csak annyi, hogy az Unió vezetése egy mélységesen antidemokratikus elnyomószervezet, ami kontroll nélkül azt tesz, amit csak akar! És persze most is a nagytőkét szolgálja ki…

Ajánlott Cikkek