Hírek

“Terrorbombázás” Budapesten 1944 április 3.

Magyarországot először szövetséges bombatámadás 1944. április 3-án, és ezzel kezdetété vette a közel egy évig tartó légitámadás-sorozat. Április 3-án, a szövetségesek hivatalos indoklása szerint, az orosz offenzíva támogatása érdekében 450 bombázó (B-17, B-24) repülőgép támadott több hullámban magyar célpontokat. Ez a ferencvárosi rendező pályaudvart, és egy Csepel-szigeti repülőgépgyárat jelentett. A parancs szerint 500 fontos romboló- és 100 fontos gyújtóbombákkal kellett a legforgalmasabb rendező pályaudvart rombolni, és minél nagyobb károkat okozni a gépgyárban. A ferencvárosi pályaudvarra szánt kioldott bombák eltalálták a javítóműhelyeket, a raktárakat, fölszaggatták a síneket, de eltaláltak a személypályaudvart, és több lakóház is találatot kapott. Csepelen találat érte a repülőteret és a Fantó olajfinomító telepét. A lakott területek közül súlyos károkat szenvedett a Nagyvárad tér melletti Szent László kórház és a Mária Valéria telep.

A brit Királyi Légierő Bombázóparancsnoksága eredetileg Németország légterében alkalmazott terrorbombázó taktikát kívánta Magyarországra kiterjeszteni. Az amerikai légierő azonban elzárkózott ettől a módszertől, és inkább a precíziós bombázás elvét követte volna mégsem ezt tette.

Az angolszász bombatámadások célja magyar ipari és katonai objektumok voltak. Azonban a kiválóan működő magyar és német légelhárítás és vadászvédelem eredményeként a bombák pontatlanná váltak, és olyan területeket is érintettek, mint munkáslakótelepek, iskolák, óvodák és kórházak.

A bombázásoknak az áldozatokon túlmenően széleskörű hatása volt az érintett területek és emberek életére, és hogy a különböző hadseregek eltérő módszerei és stratégiái milyen hatással voltak a bombázások hatékonyságára és következményeire azt már azóta tudjuk.

„Villogtak a szirénák, dübörögtek a légoltalmi ütegek, kísérteties motorzúgás reszkettette a levegőt a magyar főváros fölött: mint a hivatalos jelentések beszámolnak erről. Középmagyarország több helyén, így a főváros ellen is terrortámadást intéztek az angol-szász repülőgépek. Komor füstoszlopok törtek az ég felé, lángtenger ölelte át egyik- másik lakóházat” – így számolt be az Új Nemzedék című lap április 4-i száma a magyar fővárost a második világháború alatt ért első bombatámadásról.

források wikipedia masodikvh.hu arcanum

Ajánlott Cikkek