Nagyjaink Történelem

Tesla: Világmegváltó találmány a Városligetből!

Nikola Tesla. A szerb származású zseni nevét sokan csak Elon Musk cége után ismerik, holott a GigaFactory tulajdonosának és magának a cégnek nincs sok köze a névadóhoz… De kellett egy jól csengő név, aminek a hallatán mindenkinek az elektromosság jut eszébe. Igen, ez Tesla, aki 1881-ben Budapestre költözött, ahol jól felkészülhetett később Párizsban és az Egyesült Államokban kibontakozó karrierjére. Nem túlzás, ha azt mondjuk, a tudós-feltaláló Nikola Tesla Budapesten született meg!

Borítókép: Nikola Tesla (forrás: akademiaklub.hu)

A zsenik életét mi csak találmányaikról, vagy például, mint Tesla esetében az Edisonnal folytatott párharcáról ismerhetjük, de életükre sok esetben árnyat vetnek zseniális képességeik. Mintha a teremtő a tehetséget mindig csak csomagban adná, Tesla is küzdött mentális problémákkal. Erősen hajlamos volt a depresszióra, de asszisztense és a kevéske barátja egyike, Szigeti (más források szerint Szigety) Antal segítségével végül leküzdötte démonait. Szigeti ismertette meg vele a sport jótékony hatásaival, és hosszas sétákat tettek a fővárosban.

A baráti kapcsolat tehát máris megmentett egy nagy gondolkodót az emberiségek, de önmagában ettől még szakmai előmenetele nem lett volna biztosított. Arról munkahelye gondoskodott, hiszen Puskás Tivadar telefonközpontjában vállalt állást. Nem kell mondani, hogy akkoriban ez az intézmény a világ élvonalába tartozó technológiák szülőhelye volt, amit jól szemléltet, hogy nem egy világszabadalom fűződik Puskás Tivadar és kollégái nevéhez.

A már említett séták egyike a Városligetbe vezetett, ahol Tesla éppen Gothe Faust-jából idézett Ligetinek, amikor hirtelen megakadt a szövegben, mert bevillant a fejébe egy régen érő gondolat: sétapálcájával felrajzolta a homokba a váltokozó áramú motor működését! Goethe és a műszaki tudományok nála jól megfértek egymás mellett, ahogy az akkori Budapest pezsgő szellemi életének más nagy alakjai is sokrétő ismeretekkel rendelkeztek. De ő kimagasló elme volt köztük is!

Tesla-t a világ sok helyén tekintik sajátjuknak, hiszen élete során sok helyen megfordult, és mindenütt hagyott valamit maga után. Kicsit más és más a kép a horvátoknál és a szerbeknél is, ahogy a szlovénok is sajátos képet alakítottak ki róla. Nincs tehát egységes kép, de – miután maga Tesla is elég összetett személyiség volt – ezen nem is csodálkozunk.

Most végre készül egy film, ami – nem kisajátítva a zseniális feltalálót! – bemutatja Budapesten töltött időszakát. A film dokumentarista igényességű, ugyanakkor az alkotók megidézik a kort, annak hangulatát és szellemiségét, a Monarchia világát. Takó Sándor – aki több mint egy éve dolgozik a feltaláló önéletrajzi kötetén – Tesla budapesti életéről és a készülő filmről a következőképpen nyilatkozott:

„Részletesen beszámol arról, miért tartotta hihetetlenül inspirálónak a fejlődő világváros szellemi közegét. Minél jobban elmélyedtem benne alkotótársaimmal, annál inkább éreztem, hogy mozgóképért kiált a történet. Máshol már régen országimázs-kampányt építettetek volna egy ilyen történetre. Nekünk meg van a fiókban egy Tesla, akit valamiért idáig nem húztunk elő. Öröm és egyben nagy felelősség, hogy a Filmintézet Televíziós Kollégiuma támogatásával megkezdhettük a munkát.”

Cikkünk a film.hu írása alapján készült, ahol még több információ is található a készülő filmmel, valamint Tesla-val kapcsolatban.

Mi csak annyit szeretnénk még hozzátenni a fentiekhez, hogy most végre – úgy látjuk,! -elindult egy munka, ami a magyar történelem nagy pillanatai, kiemelkedő személyiségeink bemutatásával történelmünk egésze szempontjából igen fontos, hiszen az iskolai történelem órákon tanultak (még ha azok akár a legalaposabbak is) egyszerűen nem képesek a filmes eszközökkel elérhető hatást kiváltani. Egy dokumentarista film is lehet ilyen (gondoljunk csak a Richter Gedeon életét bemutató rendkívül színvonalas alkotásra!), de a kalandfilm típusú alkotásoknak, vagy akár a vígjáték jellegű filmeknek is helye van a rendkívül gazdag magyar történelem feldolgozásában, és ami a legfontosabb, olyan megismertetésében, ami a mai gyermekek és fiatalok egyre inkább képi kommunikációjára épülő fantáziát is megmozgatják. Tanulni ugyanis sokféleképpen lehet…

Zárásképpen a Nem tűntem el című film, Richter Gedeon élettörténete, Spáh Dávid alkotása:

Ajánlott Cikkek