Hírek Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Tetőzött a Tisza Szegednél!

Vasárnap, 2023. március 5.-én a Tisza tetőzött Szegednél. Ezúttal nem okozott különösebb problémát, a rakpart lezárása a helyieket nem igazán éri váratlanul, erre rendszeresen sor kerül még ma is – magasabb vízállások esetén.

Borítóképen: Tetőzik a Tisza Szegeden

Az időkép.hu híradása szerint ezúttal 586 centiméteres vízállásnál tetőzött a Tisza, az árhullám oka pedig a mostanság lehulló csapadék és a vízgyűjtő területen esetlegesen elolvadt hó ezúttal is.

A képeken látható, hogy azért elég tekintélyes vízállásról van szó ebben az esetben is, de a szegedi nagyárvíz után épített védművek – és gyakorlatilag a város teljes újjáépítése után – már sokkal kevésbe veszélyezteti a folyó a napfény városát.

Nos, mit jelent az, hogy ma a Tisza gyorsabban tud a megrövidült medreken levonulni, és mit jelent, hogy a gátak védik a várost? Utánajártunk, hogy a nagyárvíz idején milyen vízállás lehetett.

Erre szolgálnak azok a jelzések, amiket akkoriban helyeztek el város-szerte, és a Mérey utca 18. számnál – a táblát Kovás István építőmester helyezte el – jelzett árszint a nulla fölötti 8,21 m magassággal volt egyenlő!

Nagyárvíz: a Rondella és környéke – romokban…

Ha a képeket megnézzük, és még hozzágondolunk 2,35 métert, akkor azt gondolhatjuk, hogy ma is bajban lenne a város, de a védművek okán ilyen vízállás valószínűsége közelíti a nullát. Persze kizárni soha nem lehet – ez a dolog természetéből adódik…

Ezt igazolja az 1970-es árvíz is, mikoris a Tisza Szegeden 960 centiméteren (!!!) tetőzött, de – miután a védműveket 10 méteres aktív védelemre rendezték be – még ez sem okozott tragédiát!

Az Időkép képeit Györkő Zsombor készítette

Ajánlott Cikkek