Mások írták Vélemény Videók

„Tetszik, nem tetszik, tűrjed, szépségem”

A mondat Putyin elnöktől származik, és ez Ukrajnának egy erős üzenet; ha nem teljesíted a Minszki Megállapodásban foglalt kötelezettségeidet, sanyarú sors vár rád. Erős szavak? Lehet, de van „némi” jogalapjuk!

Borítóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója (forrás: http://www.kremlin.ru/events/president/news/57207/photos via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента России, licenc: CC BY 4.0)

Elcsíptünk egy cikket a index.hu portálon, most ebből idézünk részleteket. A teljes cikk ITT tekinthető meg!

Rácsapott Vlagyimir Putyin csónak méretű tárgyalóasztalára az Emmanuel Macron hivatali kollégájával folytatott megbeszélésen Moszkvában. Az orosz elnök a hivatalos leirat szerint ragaszkodott az orosz–ukrán feszültséggel kapcsolatos követeléseihez, ami azt a látszatot keltette, hogy a tárgyalás egyoldalú volt. Ezt látszik bizonyítani az is, hogy a francia államfő a Kreml követeléseivel érkezett másnap Kijevbe. Olyan követeléssel, amelynek van jogalapja, de teljesítése pont Ukrajna szuverenitásának megtépázását okozná.

„Háborúzni akarnak Oroszországgal?” – tette fel a kérdést Putyin a Macronnal tartott közös sajtótájékoztatón.  Az orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnának a NATO-ba történő integrálásával gyakorlatilag automatikusan háborúba sodródna Franciaország a Nagy Medvével.

Ez persze csöppet furcsa megállapítás, mert Moszkva álláspontja szerint Ukrajna a kelet-ukrajnai szakadárokkal áll hadban, míg Kijev hangsúlyozza, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok a Kreml bábjai, gyakorlatilag Oroszországgal folytat állóháborút.

A sajtótájékoztatón Putyin megismételte: Ukrajna aláírta a minszki megállapodásokat, köteles őket végrehajtani.

„Tetszik, nem tetszik, tűrjed, szépségem. Meg kell tenni, másképpen nem megy”

– hangzott el az azóta – a tárgyalóasztalhoz hasonlóan –  mémmé vált kijelentés, amelyben az orosz internet népe több dalszöveget is fel vélt fedezni. Többek közt ezt:

Piros penész – Hogy a vendég el ne menjen

De vissza a való világhoz! (a szerk.)

Emmanuel Macron másnap (moszkvai tárgyalásai után), mint a Kreml hírvivője érkezett Kijevbe, ahol leszögezte:

Az egyetlen út, amely a békéhez vezet, a Minszki Megállapodások végrehajtása.

Kijev szemében Macron rosszabb dolgot nem is mondhatott volna – jóllehet az ukrán vezetés valóban aláírta a megállapodásokat, és valóban nem teljesítette egyes részeit, amit az oroszok azóta is igyekeznek minden lehetséges alkalommal Kijev és pártfogói szemére vetni.

Ezt már mi tesszük hozzá; szóval Macron „győzelmi jelentése” ilyen események után született meg… Hát, van baj!

A teljes cikk itt olvasható: Putyin Ukrajnának: Tetszik, nem tetszik, tűrjed, szépségem

Ajánlott Cikkek