Hírek

The Economist: Oroszország gazdasága gyengült, de már a növekedés felé halad

Az Economist azt írja, hogy az oroszok a közösségi oldalakon európai közönségnek szánt videókat tesznek közzé, amelyekben a gáztűzhelyek napokig teljes kapacitással dolgoznak.

Borítóképen:  Az idő és a pénz nem vár senkire (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: ShaukBahutBadiCheezHai, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Lehet, hogy az ilyen gúny gyerekesen hangzik, de mélyebb igazságra ad okot: az Oroszország és a Nyugat közötti gazdasági háború kritikus ponthoz érkezett. Miközben Európa a mély recesszió szélén billeg, Oroszországban ez a móka nem túl drága”írják.

A cikk arról számol be, hogy az orosz gazdaságot sújtó szankciók ellenére „valószínűleg a recesszió véget ér”.

Az Economist a Goldman Sachs adataira hivatkozik, amely által számolt „aktivitási mutató” azt mutatja, hogy „az oroszországi aktivitás lényegesen magasabb, mint a nagy európai országokban”.

„A Sberbank által számított fogyasztói költési mutató a mozgósítási rendelet után süllyedt, de azóta ismét kissé emelkedett. Az autóiparban is helyreállt a termelés volumene, amely néhány hónapja szinte nullára esett vissza, ami azt jelzi, hogy a gyártóknak sikerült pótolniuk a nyugati országokból származó szállítmányokat” – írják.

Jelzik az is, hogy ma az oroszországi havi áruimport dollárban kifejezve nagy valószínűséggel meghaladja a tavalyi átlagos szintet.

„Az IMF legfrissebb, október 11-én közzétett előrejelzési jelentéseiben javította az orosz gazdaság idei évre vonatkozó előrejelzését. Áprilisban az orosz GDP 8,5%-os visszaesését várták. Most már csak 3,4 százalékos visszaesést valószínűsítenek” – írja az Economist.

Akkor most tényleg itt az ideje, hogy feltegyük a kérdést:

Tényleg működnek a szankciók? Tényleg tönkre teszik hosszabb távon Oroszországot a szankciók?

Igen, az tény – ahogy az Economist is írja – sokan elhagyják Oroszországot, de ez korábban is így volt. Az igazán tehetősek, vagy a magasan képzett szakemberek eddig is nagy számban hagyták el Oroszországot, hosszabb távon ez tendenciájában fennmarad, de az a gyanúnk, hogy ez a trend sem tart örökké…

Korábbi cikkünk az orosz gazdaság tendenciáira világít rá egyetlen vállalat két terméke kapcsán. Gyanúsan hasonló a helyzet a többi vállalatnál és a többi gazdasági szektorban is!

Ajánlott Cikkek