Hírek Mások írták Vélemény

The Hill: Az európaiak a hideg miatti halált kockáztatják zöld ostobaságért

Igen, pontosan ezen a címen jelent meg egy írás a Hill honlapján. Nekünk az a furcsa, hogy ez csak most kap nagyobb nyilvánosságot – persze most sem Európában. Az igaz, hogy mi a magunk szerény eszközeivel már régen ezt mondjuk, de mi nem a világsajtó vagyunk, férfiasan be kell vallanunk…

Borítóképen: Sötét és szeles téli éjszaka. Hova vezet ez az út? (forrás: Flickr, szerző: Karoly Lorentey, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Az utópisztikus éghajlati kezdeményezések, az infláció, az amerikai fosszilis tüzelőanyag-termelés csökkenése és az orosz olaj vagy földgáz vásárlás elutasításának kombinációja akár több százezer ember halálát is okozhatja a kontinensen ezen a télen

írja a lap.

Az európai nemzetek idén többnyire abbahagyták az orosz energiahordozók vásárlását, amely a kontinens földgázának 15 százalékát (40 százalékát! – a szerk.) biztosította Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója előtt, a kontinens jelenlegi energiaválságának magvait évekkel ezelőtt vetették el.

Németország például 150 milliárd dollárt költött megújuló energiaforrásokra a Green New Deal saját változatában, de a világ legmagasabb energiaárait érték el, és 2021 elején a szélenergia-termelés negyedével zuhant.

Ugyanakkor Németország azon döntése, hogy a 2011-es japán fukusimai katasztrófa után lebontja atomerőműveit, nemcsak az orosz fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodott, hanem kiterjedt (gyakran orosz) szénégetéshez és a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez is. A nemzet most megpróbál visszalépni korábbi döntésétől, és bekapcsolva tartja atomerőműveit, miközben újranyitja a szénerőműveket.     

Az Egyesült Államok csaknem egy évtizede segít mérsékelni az európai földgáz-hiányt, de…:

Az amerikai kitermelés csökkenése azt jelenti, hogy a helyzet megmentésének lehetősége több mint korlátozott.

A csípősen hideg tél és az állandó fűtés meredek csökkenése potenciálisan hat számjegyű növekedést idézhet elő a többlethalálozások számában az egész kontinensen. Különösen azok a területek lesznek sokkal nagyobb kockázatnak kitéve, ahol nagy a városi lakosságszám (kevésbé képesek fát tartalék fűtési forrásként biztosítani), vagy különösen nagy mértékben függenek az orosz fűtőolajtól. Láttuk már, hogy ilyen ostoba tettek széles körben elterjedt szenvedéshez vezetnek:

Az India partjainál fekvő Sri Lanka megvalósította a megújuló energiagazdaság saját változatát. A gyors pénznyomtatás, az adósság és a kormány által előírt szerves trágyára való átállás együttesen a gazdaság összeomlásához vezetett ezen a nyáron.

Európa közelgő halálos telének ébresztőként kell, hogy hasson az Egyesült Államok számára.

A jó közérzetet ígérő, de végül eredménytelen európai energiapolitika korunk legnagyobb energiaválságát idézik elő.

Ajánlott Cikkek