Hírek

The New York Times: Az ukrán hadsereg kazettás lőszert használ

Az ukrán hadsereg kazettás lőszert használhattak a Harkiv régióban található Gusarivka falu ágyúzása során. Erre a következtetésre jutottak a The New York Times újságírói. A lap szerint február végén veszítette el az ukrán fél ellenőrzése a település felett. A faluba érkezett amerikai újságírók tanulmányozták a rakéta maradványait, és arra a következtetésre jutottak, hogy előttük az Uragan többszörös kilövésű rakétarendszer kazettás lőszere volt.

Borítóképen: BM-27 Uragan a csernyihivi próbapályán 2018 (forrás: Mil.gov.ua via commons.wikimedia.org, szerző: Міністерство оборони України, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Kazettás lőszer

A kazettás lőszer (kazettás vagy fürtös bombák és tüzérségi lövedékek) olyan, a levegőből, földről vagy vízről indított lőszer vagy bomba, amely magából sok apró, akár több száz robbanó lőszert lök ki. Egy kazettás lőszer a résztölteteivel akár több futballpálya méretű területet is beteríthet. Bárki, aki a kazettás lőszer csapásmérő területén tartózkodik, nagy valószínűséggel meghal vagy súlyosan megsérül.

Egyik legfontosabb fajtája a kazettás bomba, az olyan légibomba, amely nagy számú (általában pár száz), kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről történő leoldás után, még a levegőben, ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Fő felhasználási területe a nagy területen szétbontakozott, nem, vagy könnyen páncélozott célpontok (élőerő és harcjárművek) pusztítása.

2008. május 30-án Dublinban 107 állam elfogadta a kazettás fegyverek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt. Az egyezmény 2008. december 3-tól nyílt meg aláírásra, és a 30. megerősítő okirat letétbe helyezése után hat hónappal lépett hatályba. Nem csatlakozott az egyezményhez többek között az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Finnország.

Számos elemző és nem kormányzati szervezet, így például a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (International Committee of the Red Cross – ICRC) álláspontja szerint a kazettás lőszerek a nemzetközi szokásjog alapján tiltott fegyvernek minősülnek, elsősorban azért, mert hatásuk megkülönböztetés nélkülinek minősül.

„A NYT által a térségben tett látogatás során áttekintett bizonyítékok alapján nagy valószínűséggel az ukrán katonaság vetette be, akik megpróbálták visszafoglalni a területet” – jegyezték meg a cikk szerzői.

A szóban forgó ágyúzás március 6-án vagy 7-én történt. A rakéta egy lakóépület közelében landolt, ekkor senki sem sérült meg. A NYT kiemeli, hogy az ukrán fegyveres erők és a védelmi minisztérium képviselői egyelőre nem kommentálták a kazettás lőszerek alkalmazásáról szóló jelentést.

Így áll a dolog, és most már egyértelmű, hogy nem lehet jó és rossz, fekete és fehér harcaként beállítani azeseményeket. És azt kell mondjuk; a háború sajnos ilyen, és az ember is… Ha van egy létező fegyver, azt be fogja vetni, akkor is, ha az nem éppen törvényes! Igaz lehet ez mindkét oldalon, hagyjuk meg.

Ajánlott Cikkek