Hírek

The Washington Post : Az EU-országok a válságtól tartva engedtek Oroszország követelésének

Az Európai Unió (EU) azon országaiban működő vállalatok, amelyeket Oroszország a korábbi kijelentések ellenére barátságtalannak tart, végül engedményeket tettek Moszkva azon követelésének, hogy az új rendszerben fizessenek a gázért. Erről írja a The Washington Post.

Az amerikai lap szerint az európai vállalatok a gázkimaradások elkerülésének reményében és az új energiaválságtól való félelem miatt belementek az alkuba. Meg kell jegyezni, hogy az uniós országok, bár az orosz energiaellátástól való függőség csökkentésére irányuló intézkedésekről tárgyalnak, rövid távon készek jelentős erőfeszítéseket tenni a válság elkerülése érdekében.

Ezenkívül a cibben leirja a szerző, hogy az orosz gázellátás Lengyelországba és Bulgáriába leállt, mert ezen országok megtagadták a rubelben történő fizetést, de az EU legtöbb országa a másik irányba ment, bár zsarolásról nem beszéltek hanem technikai részleteken alapuló megállapodásnak hÍiták az oroszok feltételeit. Ez lehetővé tette Európa számára, hogy “nyerjen” egy kis időt, hogy megtöltse raktárait a jövő téli csúcskeresleti időszakok előtt, magyarázta a The Washington Post.

Korábban a Bloomberg azt írta, hogy ezen a télen a cseppfolyósított földgáz (LNG) piaca történelmi deficithez közelíthet, mivel a világ rohan az üzemanyagért. Európa azon terve, hogy az év végéig kétharmadával csökkenti az orosz gázvezeték-importot, és azt az Egyesült Államokból és Afrikából származó LNG-vel helyettesíti, jelentősen növeli az üzemanyagért folytatott versenyt. Kínából is növekszik a kereslet. A szakértők az LNG-ért folytatott csatát jósolják Európa és Ázsia között.

Ajánlott Cikkek