Hírek

The Washington Post: Az ukránok csalódottak Zelenszkijben

Az ukránok élesen reagáltak arra, hogy Volodimir Zelenszkij elnök eltitkolta előlük a közelgő háborúról szóló információkat. Erről a The Washington Post (WP) amerikai lap számolt be.

Az ukrán elnök a közelmúltban a WP-nek adott interjújában elismerte, hogy az Egyesült Államok előre figyelmeztette Oroszország különleges hadművelet indítására irányuló terveire, Zelenszkij azonban úgy döntött, hogy ezt eltitkolja az állampolgárok elől.

A lap azt írja, hogy egészen eddig Ukrajna lakosai Zelenszkijt minden kritikán felülmúló személynek tekintették. Nemzeti hősnek tartották, aki annak ellenére maradt Kijevben, hogy a harcok során személyes biztonságát veszélyeztette. Az ukrán állampolgárok hozzáállása azonban az államfőhöz az interjú után megváltozott, csalódtak benne.

Az újság megjegyzi, hogy Zelenszkij szavai oda vezettek, hogy „kidurrant a buborék”, és ezt „a háború kezdete óta példátlan mértékű” nyilvános kritikák özöne követte.

Zelenszkij helyesnek tartotta, hogy eltitkolja Oroszország terveit az állampolgárok elől, hogy elkerülje a pánikveszélyt. Egy interjúban kijelentette, hogy nem akarja kiprovokálni az országból az emberek elvándorlását, ami gazdasági összeomláshoz vezetne.

Ukrajna polgárai azt mondják, hogy ha a kormány megfelelően felkészítette volna a lakosságot a különleges hadműveletre, sok életet megmentettek volna.

A csatolt cikk február 12-én került ki honlapunkra. Tetten érhető benne az furcsa kettősség, hogy az USA és szövetségesei rendre figyelmeztettek, Kijev pedig igyekezett elbagatellizálni a dolgot, mondván, hogy a helyzet nem új, hiszen 2014 óta voltaképpen fegyveres konfliktus van…

Ajánlott Cikkek