Vélemény Vélemény-cikkeink

Thierry Breton: Semmi szüksége a Szputnyik V-re

Azt ő tudja megmondani, hogy neki mennyire van szüksége az orosz oltóanyagra, azt meg majd az EU tagországainak vezetői döntik el, hogyan látják a helyzetet. Az minden esetre tény, hogy Magyarországon a keleti vakcinák nélkül a sokkal kisebb lenne az átoltottság aránya, és amit érvként hoz fel az EU-biztosi pozícióban lévő Breton, egy kicsit sem nevezhető korrektnek!

Több sebből is vérzik a kijelentése, ugyanis nem elég, hogy megjelöl egy távolabbi időpontot, amikor szerinte Európában elérhető a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottság, arról egy szót sem ejt, hogy nem csak az a kérdés, mikorra sikerül elérni a nyájimmunitást, hanem az is, hogy az oltásokat milyen ütemben sikerül beadni, és ezzel hány emberi életet lehet megmenteni!

De úgy tűnik, hogy az EU-biztosnak nem sokat jelent az emberi élet, és valójában Európa sem, hiszen ő – mint francia – a megjelölt időpontot „véletlenül” éppen július 14-re tette, ami az 1789-es forradalom évfordulója, nemzeti ünnep. Nos, ha ő, mint EU-biztos egész Európa nevében beszél, akkor ne jöjjön nemzeti ünnepükkel, mert az egy kicsit sem ünnep más országokban!

Persze a cél nyilvánvaló, azt akarta mondani ez a francia ficsúr, hogy Európa nem ereszkedik le odáig, hogy elfogadja az oroszok segítségé. Micsoda??? Az oroszok nem segítenek, hanem üzletet kötnek; a vakcinát ugyanúgy pénzért adják, mint bárki más a világon! Aki pedig politikát csinál belőle, az éppen az Unió, ami persze hű kiszolgálója Biden Amerikájának.

És még egy fontos dolgot meg kell jegyezni: Magyarország minden ponton betartja a vakcinák beszerzésére és alkalmazására vonatkozó európai előírásokat, és aki másként állítja be az orosz vakcinák Magyarországra történő behozatalát, az egyszerűen hazudik! A helyzet az ugyanis, hogy két úton szerezhet be MINDEN EU-tagország oltóanyagot; a közös beszerzésben, és – vészhelyzet esetén! – saját maga is, közvetlenül a gyártótól, de természetesen ez utóbbi esetben is le kell folytatni azokat a kötelező eljárásokat, melyeket a gyógyszere, oltóanyagok bevezetése esetére előírnak az európai és a hazai szabályozók.

Ez a téma pedig azért került ide, mert ha;

  • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt állítja, hogy a vakcinákat nem ők, hanem a tagállamok rendelték meg, és ha
  • vészhelyzetben az egyes országok közvetlenül is rendelhetnek oltóanyagot a gyártóktól,

akkor egész egyszerűen nincs értelme az EU-biztosnak Európa nevében nyilatkozni! Ha ugyanis a két állítás igaz (márpedig az EU szerint igaz!), akkor igazából az Európai Bizottság, és más EU-intézmények csak ügynöki tevékenységet végeznek, és mint ügynök semmiféle beleszólása nincs, hogy az egyes tagországoknak mire van szüksége, és mire nincs, olyan pedig nem is létezik ebben az összefüggésben, hogy Európa erre, vagy arra van, vagy nincs szüksége!

Nem teljesen világos, hogy miért nem mondható ki; Európában a közös beszerzésben SOHA nem fogják forgalomba hozni az orosz vakcinát!

Ez sokkal tisztább beszéd lenne, és ahogy mostanában állnak a dolgok, sem az USA, sem az ENSZ, meg bármilyen más világszervezet nem ágálna ezért, mert az USA kezében vannak…

Ajánlott Cikkek