Hírek

Tiltakozás, üzenet a katonáknak, rendkívüli állapot

Ukrajna elkezdte a sorozás, de Kjevben nincs nagy ijedelem, még akkor sem, ha Olekszij Danilov tanácsi képviselő bejelentette, hogy 30 napos szükségállapotot hirdetnek, mely alól kivételt képeznek a szakadár területek, mert – mint mondta „ott már háborúban állnak”. Közben Vlagyimir Putyin a Haza Védelmezőjének Napja alkalmából tartott beszédet, Kína pedig tiltakozott az egyoldalú szankciók ellen, melyeket Oroszországgal szemben vezetnek, vagy vezettek be az elmúlt napokban.

Borítóképen: Az Ukrán Szárazföldi Erők egyik katonája (jobbra) 82 mm-es aknavetőt tölt be 2016. április 5-én az ukrajnai Yavoriv melletti Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központban (forrás: https://www.dvidshub.net/image/2502896/82mm-mortar via commons.wikimedia.org, szerző: Adriana M. Diaz-Brown, licenc: CC0 1.0)

Itt tartunk tehát, ezek a friss hírek, és ha ezeket kissé kibontjuk a teljesebb kép kedvéért, találunk egy-két érdekességet. Mindjárt itt van Putyin beszéde, amiben – sok más mellett – ezt is elmonta:

„Hazánk mindig nyitott a közvetlen és őszinte párbeszédre, és kész diplomáciai megoldásokat keresni a legbonyolultabb kérdésekre.”

Ezek szerint továbbra is áll az a moszkvai vélemény, hogy a Nyugat átverte Oroszországot, amikor a NATO határait egyre keletebbre tolta. Igen, ebben van is valami, ugyanakkor a NATO tartja magát a nyitott ajtók politikájához. Bár Ukrajna kérte, és Kijev állítása szerint teljesíti is a felvételi kritériumokat, ez eleddig nem történt meg, mert az orosz fenyegetés árnyékában ezt a lépést nem meri megkockáztatni a Nyugat.

Ebben a helyzetben állítja az a Kreml, hogy nincs más választása, mint a katonai nyomás fokozása, amivel talán párbeszédre kényszeríthető Ukrajna a szakadárok irányába, illetve a NATO, valamint az Egyesült Államok Oroszország irányába. Azért ne felejtsük el, hogy közben már alig van szó a Fehéroroszországban „felejtett” 30.000 orosz katonáról…

„De szeretném megismételni, hogy Oroszország érdekei és népünk biztonsága vitathatatlanul prioritást élveznek. Ezért továbbra is erősíteni és modernizálni fogjuk hadseregünket és haditengerészetünket, törekedve hatékonyságuk növelésére, hogy a legmodernebb felszerelésekkel legyenek felszerelve.”

Igen, amellett, hogy az utóbbi 20 évben a gazdaságot igencsak rendbe kapták, a katonai fejlesztések terén is egészen jól haladnak, és ahogy látjuk, nem is tervezik leállítani. Figyelem, nem keverendő az ország makrogazdasági helyzete, és a lakosság életszínvonala!  Oroszországban ugyanis az a képlet, hogy akkor lehet foglalkozni, és pénzt, paripát, fegyvert nem kímélve növelni a lakosság jólétét, ha az állam rendben van, stabil, és biztonságot nyújt a lakosainak.

Ez utóbbi pedig elsődleges prioritást élvez, mert – csak nézzük meg a történelmet – ez az igen nagy ország bizony rengeteg támadást elszenvedett, és persze ott van a birodalmi szemlélet is, ami minden globális nagyhatalmat jellemez.

Most, hogy Kínát talán minden korábbinál maga mögött tudhatja, a Kreml biztosan örömmel fogadja, amikor Kína kiáll mellette. Azt ugyan Kína kijelentette pár napja, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását, és függetlenségét, de arra nem kaptunk magyarázat, hogy a szakadár köztársaságokra is értette ezt Peking, avagy sem. Ez még akkor is komoly kérdés, ha hivatalosan nem történt meg kínai részről a szakadár népköztársaságok elismerése.

Nem mellesleg Kínának az is jól jön, hogy kicsit elterelődik a figyelem Tajvanról, meg a Dél-kínai-tengerről (nyugodtan építkezhet mesterséges szigetein…), az sem ért nekik, ha az Egyesült Államok megosztja figyelmét, és anyagi forrásait, na meg persze Peking szívesen átveszi Oroszországtól a gázt és az olajat Európa helyett…

A sorozás, és a rendkívüli állapot kihirdetése pedig azt mutatja, hogy most már az ukránok is elhiszik, hogy valós lehet egy háború, arról nem is beszélve, hogy a külügyminiszter Washingtonban kölcsönbérleti szerződésről tárgyal…

Ajánlott Cikkek