Hírek

Titkolózik az Európai Bizottság! Visszaélést hallgatnak el?

Hivatali visszaélésre utal, hogy az uniós ombudsman kérése és vizsgálódása ellenére sem adják ki Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója között váltott szöveges üzeneteket. Az ombudsman azt állítja, hogy az Európai Bizottság elnökének stábja nem is igazán akarta feltárni az ügyet, pedig korábban többször is bírálták a biztottságot a rendkívül maga beszerzési árak miatt, ami az előállítási költségen felül mintegy 31 milliárd euró (11.000 milliárd forint!) extraprofitot biztosított az mRNS Covid-vakcinák előállítóinak!

Borítóképen: Ursula von der Leyen a 2019-es müncheni biztonsági konferencián (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Mueller/MSC)

A bizottság korábban azt állította, hogy alapos kutatás után “nem azonosított” semmilyen szöveges üzenetet Von der Leyen és Albert Bourla, a Pfizer, az amerikai Pfizer gyógyszergyár elnöke és vezérigazgatója között, akinek cége 36 milliárd dolláros (11 595 milliárd forint!) bevételt prognosztizál az idei pénzügyi évre a vakcinaeladásokból.

Ez eleve nem hangzik jól, mert bizony az sms-eket tárolni illene, hiszen – mint most – a visszaélések elkerülése, avagy azok kivizsgálása okán az sms-ekre szükség lett volna. Ugyanakkor az ombusdsman azt mondja, hogy valójában nem is történt semmiféle vizsgálat, ténylegesen csak bizonyos belső dokumentumokat tekintettek át.

Miután ez kiderült, a bizottság azt állította, hogy az sms-eket nem is kellett volna tárolniuk (ahogy állításuk szerint nem is tároltál!), mert az sms-ek nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

“Az a hanyagság, ahogyan ezt a nyilvános hozzáférési kérelmet kezelték, azt jelentette, hogy meg sem kísérelték azonosítani, hogy léteznek-e szöveges üzenetek. Ez nem felel meg az átláthatósággal és az igazgatási normákkal kapcsolatos ésszerű elvárásoknak a Bizottságnál” – mondja erre Emily O’Reilly ombudsman. Majd hozzáteszi:

„Nem minden szöveges üzenetet kell rögzíteni, de a szöveges üzenetek egyértelműen az uniós átláthatósági jogszabályok hatálya alá tartoznak, ezért a vonatkozó szöveges üzeneteket rögzíteni kell. Nem hiteles az ellenkezőjét állítani.”

Bár az sms-ekről szóló információ már 2021. áprilisában megjelent a New York Times-ben, a bizottságot csak most utasították, hogy végezzen további átfogó kutatást. Azt nem tudni, hogy ennek mi lesz az eredménye, de sejthető…

“Ha a szöveges üzenetek az uniós politikákra és döntésekre vonatkoznak, akkor azokat uniós dokumentumként kell kezelni. Az uniós közigazgatásnak aktualizálnia kell a dokumentumrögzítési gyakorlatát, hogy az tükrözze ezt a valóságot” – ez az ombudsman álláspontja.

Von der Leyen egyébként még Németország védelmi minisztereként már belekeveredett egy hasonló ügybe, de akkor kiderült, hogy két mobiltelefonja közül az egyikről teljes mértékben törölték az információkat – ami akár terhelő bizonyíték lehetett volna ellene! -, a bizottság mai elnöke pedig mindent tagadott!

“Ez fajsúlyosabb probléma, mint a Von der Leyen és a Pfizer közötti sms-ek ügye. Egy demokráciában az átláthatóság a végrehajtó hatalom és a hatalmat ellenőrző törvényhozás közötti kapcsolat sarokköve. Az Európai Bizottság egyre kevésbé átlátható, egyre kevésbé felelős az Európai Parlament felé, és őszintén szólva egyre inkább elszakadt az európai demokráciától” – mondta Sophie in ‘t Veld holland EP-képviselő az ügyről.

Véleménye szerint Ursula von der Leyen hivatali ideje alatt ugyanis jelentősen romlott az Európai Bizottság átláthatósága… Ha van, akinek eddig hitelesnek tűnt az Európai Bizottság, annak itt az ideje, hogy felülvizsgálja álláspontját!

Ajánlott Cikkek