Vélemény Vélemény-cikkeink

Több amerikai katona, több gázolaj!

Továbbra is fontos célnak nevezte Klaus Iohannis román államelnök az amerikai katonai jelenlét növelését Romániában abban a szerdai beszédében, amelyet a Romániában akkreditált külföldi diplomaták előtt mondott.

Borítóképen: Az örök szerelem… (Klaus Iohannis román államelnök és Emanuell Macron francia köztársasági elnök)

Sok oka van annak, hogy növelni szeretnék az amerikai katonai jelenlétet, de a legfőbb az mégis csak az, hogy ha Románia egy hídfőállás, akkor az mindenféle politikai előjogokat biztosít számukra, akár még az Európai Unió szintjén is, hiszen, ha az Egyesült Államok stratégiai partnere Románia – mint felvonulási terep… -, akkor egy esetleges európai vitában mindenképpen Romániát támogatná. És mint tudjuk, ezt igen hatékonyan teszi!

Ioannis egyébként sikeresen belebonyolódott mondandójába, amikor a közös euro-atlanti értékekere hivatkozott, majd kifejtette, hogy az erőszakkal való fenyegetés elfogadhatatlan.

Nem éppen az a fenyegetés, amit a még nagyobb amerikai katonai jelenlét jelent az országban??? Nem éppen a NATO az, amelyik fenyegeti Oroszországot? Ezt ne kérdezze a román államelnöktől, mert úgysem értené… Ő csak felmondja a leckét!

Persze nem is erről van szó, hanem arról, hogy Románia előnyöket remél az amerikai katonai jelenléttől, akár olyan áron is, hogy egy esetleges komolyabb eszkaláció során éppen Románia lenne az egyik fő célpont, miután az Olt megyei Deveselu melletti légibázison telepített Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszer okán, ami miatt egyébként már jeleztek is az oroszok, hogy nem igazán tetszik nekik…

Mint látható, Ioannis nem először áll elő azzal, hogy több amerikai katonát szeretne látni Romániában. Talán tudja, hogy a korábban a támaszpontról elhordott gázolaj elfogyott, és kellene még egy „adag”? Nem lehet tudni, de azt igen, hogy Románia bizonyítja életképtelenségét, mert pontosan tudja, hogy saját erőre nem támaszkodhat… Ez persze az oroszokkal szemben igaz más kelet-európai országokra is, de az a nem mindegy, hogy közben milyen viszonyt építenek ki a Nyugattal és Kelettel…

Románia pedig – szokás szerint – a Nyugat csecsén lóg…

Ajánlott Cikkek