Hírek

Több várost és egy atomerőművet támadnak az oroszok

Csütörtökön már a nyolcadik napja lépett be az orosz-ukrán háború, amikor Vlagyimir Putyin elnök erői elfoglaltak egy stratégiai fontosságú ukrán kikötőt, és bekerítettek egy másikat, hogy elvágják az országot a tengertől.

borítókép Máglya körül gyülekeznek a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek a nyugat-ukrajnai Lviv pályaudvar előtt csütörtökön. (AP Photo/Bernat Armangue)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala szerint csütörtökön megkezdődött a szomszédos Fehéroroszországban az ukrán és az orosz delegáció közötti tárgyalások második fordulója,  amelynek célja a több mint egymillió menekült kivándorlását elindító harcok megállítása. amiben megállapodtak a civil lakosság evakuállásáról . A Sky News azt írja, hogy a mai béketárgyalásokat követően az orosz és az ukrán fél megállapodott abban, hogy humanitárius folyosókat hoznak létre a civilek evakuálásához. A megállapodás a civilek evakuálásának idejére egy lehetséges ideiglenes tűzszünetet is tartalmazhat. Az orosz tárgyalók is megerősítették, hogy mindkét fél beleegyezett a humanitárius folyosók létrehozásába és az érintett területek körüli ideiglenes tűzszünetbe. Továbbá megállapodtak abban is, hogy hamarosan megtartják a tárgyalások harmadik fordulóját.

Ez a 2022. március 2-án készült térkép az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai területeket mutatja be.

A még mindig az országban tartózkodó ukránok újabb komor nap elé néztek. Kijevben a hó átadta helyét a hideg, szürke szitálásnak, miközben hosszú sorok alakultak ki a néhány nyitva tartó gyógyszertár és pékség mellett.Harcokról  számoltak be az északi Csernyihiv városában, ahol a katasztrófavédelem illetékesei szerint legalább 22 civil vesztette életét egy lakónegyed elleni orosz bombázásban. Arra figyelmeztettek, hogy az áldozatok száma növekedhet, ahogy a mentők átkutatják a törmeléket. A polgármester elmondta, hogy küzd a civilek biztonságos átjutásának megszervezéséért.

Gyerekes családok sáros és havas utakon menekültek el Donyeck keleti régiójában, míg a keleti Harkov város melletti Jakovlivka faluban végrehajtott katonai csapások 30 otthont pusztítottak el, hárman meghaltak és heten megsérültek, a mentők pedig 10 embert emeltek ki a romokból. a sürgősségi hatóságok szerint. Eközben ukrán sajtóértesülések szerint az orosz csapatok behatoltak a déli Enerhodar városba, amely a Dnyeper folyó egyik jelentős energiaközpontja, amely az ország energiatermelésének körülbelül egynegyedét adja. Itt található a Zaporizzsja atomerőmű, amely a legnagyobb Európában.

Az orosz hadsereg azt mondta, hogy ellenőrzése alatt tartja Herszont, a helyi ukrán tisztviselők pedig megerősítették, hogy a csapatok átvették a helyi önkormányzatok főhadiszállását a 280 ezres fekete-tengeri kikötőben, így ez az első nagyváros, amely elesett  az invázió egy héttel ezelőtti kezdete óta .

A heves harcok folytatódtak az Azovi-tenger másik stratégiai kikötőjének, Mariupolnak a szélén, sötétségbe, elszigeteltségbe és félelembe taszítva azt. Az elektromos áram és a telefonszolgáltatás nagyrészt leállt, az otthonok és az üzletek élelmiszer- és vízhiánnyal küzdöttek. Telefonkapcsolatok nélkül az orvosok nem tudták, hova vigyék a sebesülteket.

Ajánlott Cikkek