Vélemény Vélemény-cikkeink

Többet vártunk volna, de ennyire futotta…

A 168.hu-n jelent meg egy írás, a szerző neve a link alatt lévő eredeti cikkben megtekinthető. Nos, amit ír, az tisztán uszítás, és nem is kell bedőlni neki, mi is csak a tisztánlátás végett ragadtunk tollat. Semmi kedvünk vitatkozni, anevet is azért hagyjuk el a cikkből, mert semmi személyeset nem szeretnénk belevinni a dologba, miután a szerző által leírtak sem feltétlen tekinthetők személyes véleményének. Nézzük az állításokat, és aztán megtesszük észrevételeinket.

A cikk egy okfejtéssel kezdődik a Varsói Szerződés országaival kapcsolatban, nevezetesen, hogy senki nem kérdezte meg a népet, hogy akarja ezt a szövetséget, vagy sem. Innen indítva máris megvan a vezérfonal, hiszen a Varsóban tartott jobboldali párti egyeztetésekről ugyanezt mondja.

A Szovjetunió „találmánya”, és a varsói találkozó alma-körte, semmi érdemi logikai összefüggés nincs a kettő között, összehasonlításuk randa csúsztatás, ugyanis, ha már összevetést szeretnénk, akkor azt nézzük meg, hogy bármelyik párt, ami éppen kormányon van (vagy nincs) esetében talán van szavazás arról, hogy melyik frakcióba lépbe? Nem, ilyen szavazás nincs…

„Ami azt illeti, népünk történetesen arról az integrációról sem mondhatta el feltehetően igen erős véleményét, amelyet néhány hete – egyelőre sikertelenül – igyekeztek tető alá hozni a lengyel fővárosban az európai szélsőjobboldali pártok választott vezetői. Ha ítélkezhetett volna, a magyar nép minden bizonnyal kifejezte volna, hogy ebből a pártszövetségből nem kér.”

Azt nem tudni, hogy honnan jön az ötlet, de politikában jártas emberként tudni kellene a fentebb említett apró tényt, ahogy azt is, hogy a közvélemény kutatások szerint a jelenlegi kormánypártok nyerésre állnak, szavazóik pedig minden bizonnyal támogatnának egy ilyen pártcsaládot. A „mi lenne, ha…?” típusú vitának egyébként sincs értelmeegy olyan ügyben, ami nem létezik…

„Ám, hogy a szélsőséges pártcsalád integrált szervezete egyelőre nem jött létre, nem népünkön és kormányán múlott. A magyar kormány mindent elkövetett annak érdekében – népünk érdekeivel szemben –, hogy a varsói deklarációval megalakuljon a kontinens ultrajobboldali pártjainak azon frakciója, amely az Európai Parlamentben a második legnagyobb képviselőcsoportot alkotná, ha létrejön.”

Itt megint állítások tömege szerepel, ami semmilyen módon nincs alátámasztva. Ha valami jobboldali (és nem bal!)? akkor az szélsőséges? Vagy;

Nem szélsőséges az, hogy a máltai Munkáspárt, és az Európai Szocialisták Pártja tagja, egyébként pedig az egyenlőségért felelős európai biztos, Helena Dalli javaslata értelmében el kellett volna törölni a karácsony szót, na meg semleges névmásokat kellett volna alkalmazni, és a többi…?

Na, ez az igazi szélsőséges magatartás, amikor az egyenlőségért felelős ultrabalos eltörölne olyan dolgokat, ami Európa identitásának szerves része…

„Sokan ugyanis úgy tartják, hogy egy olyasfajta pártösszefogás, amely a múlt hónapban Varsóban meghiúsult, eleve irreális, mert e pártok karaktere nem engedi az egymáshoz való közeledést. Könnyű belátni, hogy a különböző országok nacionalistái aligha találnak közös hangot akkor, ha tényleg nacionalisták, különösen, ha közel laknak egymáshoz.

Egy román nacionalista például alighanem éppen egy magyar nacionalistát vet meg a legjobban, a holland nacionalizmus pedig éppen a német nacionalizmust tekinti ellenségének, és így tovább, amiként a magyar irredenták sem a környező országok nemzeti mozgalmaiban találják meg legfőbb ideológiai testvéreiket.”

Újra meg kell jegyezni, hogy ami nem balos, az még nem szélsőséges, de a lényeg nem is ez. A jobboldali pártok igenis képesek összefogni, annak pedig, hogy a románokkal nem tudnánk feltétlen együttműködni, nem a jobboldaliság az oka, hanem Trianon. Ezzel szemben – csak a pontosság kedvéért – a lengyelekkel minden további nélkül működőképes az együttműködés, pedig igen komoly közös történelmi múltunk van. Aminek során lengyel és magyar haderő utoljára Mátyás király idejében emelt fegyvert egymásra!

De, ami még ennél is fontosabb; a jobboldali pártoknak nem az a lételeme, hogy más jobboldaliakat legyűrjenek, hanem az, hogy álláspontjuk érvényesüljön a végképp a baloldal lejtőjére került Európai Unióban! Az alapvető nézeteltérés nem ám azon a szinten jelentkezik, mint ahogy a szerző azt sejtzetni véli, hanem abban, hogyan képzeli el az egyik, illetve a másik oldal Európa jövőjét!

A baloldal egy Európai Egyesült Államokat akar (ami a gazdasági után a totális politikai egyesülést jelentené), míg a jobboldal erős nemzetállamokat akar, akik minden eddiginél szorosabban együttműködnek gazdasági téren, de ideológiai szinten meghagyják a (ma még) létezősokszínűséget!

„Íme, most van közös ellenfél. Fájdalom, hogy Európa az. A kontinens politikai és eszmei integrációja, amely egyként érdeke az itt élő valamennyi népnek, egyként csípi a szemét a rövidlátó ostobáknak. Az EU sikere dühíti röhejes ellenzőit, és erősíti összetartásukat; az oktalanok koalíciója a közös célok ellen szerveződik.”

Azon kívül, hogy személyeskedő mondatok (hagyjuk, ez is egy szint…), a szerző lényegében bemutatja, hogy semmit nem ért a körülötte lévő világból, nem érti, hogy mi az az Európai Unió, amit ő sikeresnek nevez!

Mert a sikeres Európa éppen az, amit a jobboldal akar, hiszen EU sikereit erős országok gazdasági integrációjaként érte el, nem pedig egy olvasztótégely-szerű, ki nem próbált (!) képződményként!

„Ezért inkább annak megértése szükséges, hogy a sikeres európai nagyprojekt, az Európai Unió szétverése napjainkban kicsinyes orosz hatalmi érdeknek számít, és egyelőre az okozza a szélsőjobboldali európai pártok szorosabb intézményes összeborulásának elodázását, hogy akad e pártok között olyan, amelyiknek éppen az orosz imperializmus a legfőbb ellensége.”

Tipikus baloldali fekete-fehér, igen-nem… Oroszországgal a kölcsönös előnyök kihasználása okán nem árt jóba lenni. Ezt így gondoljuk Magyarországon, de a lengyelek – történelmi okok miatt – nem szeretnének szinte semmilyen együttműködést. Okoz ez problémát a magyar-lengyel viszonyban? Nem, mert – a baloldallal szemben! – a jobboldali pártok nem akarják feltétlen ráerőltetni véleményüket, világlátásukat másra! Pontosan tudják, hogy a világ színes, és azt is, hogy nem ettől lesz színes, mert szivárványszínre festenek lepedőket, és azzal vonulgatnak az utcán…

„A Fidesz ugyanakkor, amely az orosz nagyhatalmi érdekek legerősebb kiszolgálója a térségben, továbbra is vezető szerepet kíván játszani a nacionalisták szövetségében, mert örökös elnöke ezzel a szervezettel reméli megmenteni európai befolyását és hazai hatalmát.”

Vissza az előző ponthoz, és már csak egy kérdést kell megválaszolni;

Mennyibe kerül a gáz Európa különböző országaiban, a lakosság vajon hol és mennyit fizet?

Ha megvan a választ a legközelebbi megrendelőnek már valamivel színvonalasabb művet kell átadni, mert ez vérszegény volt most… Biztos van ott jobb is!

Ajánlott Cikkek