Délvidék Foci Hírek Sport Sport Vélemény Vélemény-cikkeink Videók

Topolya – a magyar Leicester City?

Pár éve komoly feltűnést keltett a Premier League-ben a Leicester City azza, hogy feljutóként menetből bajnok lett a legmagasabb osztályban. A baj ezzel csak annyi, hogy nem igaz… A PL-ben tötött első évben éppen csak sikerült a bentmaradás, és a következő év hozta meg a bajnoki címet! Persze ez még így is nagy tett volt, de valójában sehol nincs a Tplolya teljesítményéhet!

Nézzük csak meg; a délvidéke egyesület a 2014/15-ös bajnokságban a negyedik (!!!) ligában játszott, amit meg is nyert, hogy aztán a következő évben a harmadosztály második helyéig szárnyaljanak! Itt aztán egy kisebb pofon követezett, hiszen a feljutás nem jött össze… Igen ám, de nem adták fel, és a 2016/17-es harmadosztályú küzdelmekből – igaz csak harmadik helyen – feljutottak a másodosztályba!

Itt az első évben máris versenyben voltak a feljutásért, de a végelszámolásnál „csak” a negyedik helyet csípték meg. Az előzmények ismeretében nem csoda, hogy nem tört meg a lendület; Predrag Rogant menesztették (ő most az Újpest FC edzője – nem sok sikerrel…), és

megérkezett Szabó Zoltán, aki aztán olyat alkotott, hogy azon még a sokat látott szerbek is csak eltátották a szájukat!

És nem csak attól állt el a szavuk, amit a pályán láttak, hanem attól is, amit a lelátón tapasztaltak! A Blue Betyars igencsak odateszi magát, és az egyébként hírhedetten brutális szerb szurkolóktól sem ijed meg, hanem igenis minden erejével támogatja a sajátjait!

Előbb szép előnnyel megnyerték a másodosztály 2018/2019-es kiírását, majd az első osztályban az első évben máris a negyedik helyre értek be a végén. Menet közben volt esély akár jobb helyre is, de ha belegondolunk, hogy a csapat azelőtt két évvel (!!!) még a harmadosztályban küzdött, igazán nem lehet panasz az eredményre!

Persze a fák nem nőnek az égig, az aktuális sorozatban 17 meccs után 21 ponttal a 12. helyen állnak, és a cikk írása idején élppen a Crven Zvezda ellen játszanak (félidőben: 0 – 0, de a 48. percben már az otthon játszó ellenfél vezet… De nem is biztos, hogy most ezt a meccset kell megnyerni,

most a legfontosabb az első osztályú tagságot stabilizálni, kemény munkával olyan tekintélyt kiharcolni, mint amit a nemzetközi szinten is induló nagy riválisok már elértek.

Ugyanakkor nem lehet szó nélkül hagyni, hogy az előző mérkőzéseken a Partizan mellett a Napredak, a Radnik, valamint a Vozdovac is vereséget mért a topolyai srácokra. Ez utóbbi kettő pedig olyan erőt képvisel, akikkel fel kell tudni venni a versenyt egy stabil középcsapatnak, míg a Napredak esetében igaz, hogy – pestiesen szólva – „nagymamám standpapucsban” is vereséget mérhet rájuk. Szépségtapaszt jelent a szintén riválisnak számító Mladostra mért kiütés (5:0), de sajnos a mostani forma nem tűnik elégségesnek.

Persze a mai vírushelyzet, és az ebből adódó egészségügyi és pénzügyi káosz mindenütt hat, így időnként biztosan vannak – és lesznek is! – meglepő eredmények, de most mégis a stabilitás megteremtésére kell törekedni! ÉS – ne feledjük – a nemzetközi szerepelés is megnyirbálhatta az erőket… Minden esetre Szabó Zoltán szerződése 2024 nyaráig köti a klubhoz, és az biztos, hogy amíg ő az edző, nem lesz esélytelen soha a Topolya, de érzésünk szerint

sokkal nehezebb megtartani, mint kiharcolni az élvonalbeli tagságot!

Sok sikert kívánunk ehhez a játokoknak, az edzői stábnak, valamint a tulajdonosoknak és mindenekelőtt a szurkolóknak!

Azoknak a szurkolóknak, akik kiállnak a jó ügy mellett, és erre buzdítanak mindenkit:

Ajánlott Cikkek