Hírek

Törökország követelményeket terjesztett elő Finnország és Svédország NATO-kérelmének jóváhagyására

A Bloomberg értesült Törökország azon céljáról, hogy az F-35-ös vadászgépeket visszaadja Finnországnak és Svédországnak a NATO-ba.

Törökország számos követelményt támasztott, amelyek teljesítése érdekében kész jóváhagyni Finnország és Svédország NATO -csatlakozási kérelmét . Erről a Bloomberg számolt be saját forrásaira hivatkozva.

Török követelések

A Bloomberg különösen Törökország azon céljáról értesült, hogy visszanyerje tagságát a Finnországnak és Svédországnak a NATO-ba való felvételéhez szükséges legújabb F-35-ös vadászgépekkel való ellátási programban. Emellett Ankara követelte az amerikai szankciók feloldását tőle az orosz S-400-as légvédelmi rendszerek vásárlása miatt.

Törökország ismét be akarja vonni a legújabb F-35-ös repülőgép-programot, amelyből kizárták, miután Oroszországtól S-400-as rakétavédelmi rendszereket vásárolt… Sőt, Törökország azt szeretné, ha az USA megszüntetné az S típusú rakétáinak birtoklása miatti szankciókat. -400

Bloomberg

Törökország emellett kifejezte óhaját, hogy több tucat F-16-os harci repülőgépet és frissítőkészletet vásároljon az Egyesült Államokból a már meglévő vadászrepülőgépekhez. Ankara reméli, hogy Stockholm és Helsinki feloldja az EU -tagállamokkal együtt 2019- ben bevezetett fegyverexport-szankciókat . A török ​​hatóságok követelték Finnországtól és Svédországtól, hogy ne csak a Kurdisztáni Munkáspártottól , hanem a hozzá kapcsolódó szervezetektől is nyilvánosan határoéódjanak el

Török források szerint “ésszerűtlen lenne azt várni”, hogy Ankara meghátráljon és támogassa Svédország és Finnország NATO-tagságát mindaddig, amíg a nézeteltérések meg nem oldódnak, és mielőtt az északi államok nyilvánosan szolidaritást tanúsítanak Törökországgal a kurd csoportok ügyében.

A jóváhagyás megtagadása

Május 16-án Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök bejelentette , hogy nem támogatja Finnország és Svédország NATO-ba való belépését, és arra kérte ezen országok vezetőit, hogy ne vegyék ezt sértésnek. A döntést azzal magyarázta, hogy Ankara nem vállalja azokat az államokat a szövetségbe, amelyek korlátozásokat vezettek be vele szemben.

Nem mondhatunk igent. Akkor a NATO nem biztonsági szervezet lesz, hanem olyan hellyé válik, ahol a terroristáknak is sok képviselője lesz

Recep Tayyip Erdogantörök ​​elnök

Erdogan arra utalt, hogy Finnország és Svédország vezetése állítólag menedékjogot ad a Törökországban terroristaként elismert csoportok tagjainak.

 ERdogan szerint a török ​​állampolgárok többsége ellenzi Finnország és Svédország NATO-tagságát.

Finn és NATO válasz

Finnország május 17-én jelentette be a probléma megoldásának lehetőségét a NATO-tagsággal kapcsoaltban. Sauli Niiniste elnök reményét fejezte ki, hogy a nézeteltéréseket “konstruktív tárgyalásokkal” meg lehet oldani.


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár reagált Törökország kijelentéseire Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával kapcsolatban, és sürgette, hogy először vegyék figyelembe a “biztonsági aggályokat”. „Egyben kell maradnunk ebben a történelmi pillanatban” – hangsúlyozta.

Reakció a világban

Ned Price , az amerikai külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy Törökország nem hajlandó Svédországot és Finnországot a NATO-ba fogadni. Szerinte Ankara semmilyen követelést nem támasztott azért cserébe, hogy támogassa az országok szövetségi tagsági kérelmét. “Természetesen Törökország nem terjesztett elő semmilyen konkrét kérést a csatalakozásokkal kapcsolatban- hangsúlyozta.

Dmitrij Peszkov , a Kreml szóvivője viszont azt mondta, hogy Oroszország nem kíván beleavatkozni a NATO-országok közötti kapcsolatokba. Véleménye szerint Törökország álláspontja Finnország és Svédország szervezeti tagságával kapcsolatban “az országok közötti kapcsolatok és magának a szövetségnek a kérdése”.

David Andelman, a CNN rovatvezetője felvetette , hogy Törökországot álláspontja miatt kizárják a NATO-ból. Véleménye szerint ez a döntés meggyengíti az észak-atlanti szövetség pozícióját egy stratégiailag fontos régióban.

Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz

Sauli Niiniste finn elnök május 15-én bejelentette az ország NATO-csatlakozásáról és tagfelvételi kérelméről szóló döntését. Sanna Marin miniszterelnök szerint ez az esemény történelmi jelentőségű.

A NATO tagjaként az észak-atlanti szövetség egészének biztonságáért is felelősek leszünk.

Sanna MarinFinnország miniszterelnöke

Svédország a közeljövőben hasonló lépéseket fog tenni. Magdalena Andersson miniszterelnök megerősítette , hogy a kormány jóváhagyta a döntést.

Ajánlott Cikkek