Hírek

Törökország Svédországtól és Finnországtól lépéseket vár a terrorizmus elleni küzdelemben

A skandináv országok NATO -tagságáról szóló új tárgyalások lefolytatása Törökország, Svédország és Finnország között attól függ, hogyan reagálnak Ankarának a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó kérdéseire. Ezt Ibrahim Kalin török ​​elnök hivatalos képviselője jelentette ki , írja a TASS .

A török ​​képviselő a terrorizmus elleni harcra szólította fel Svédországot és Finnországot a NATO-tagságról szóló új tárgyalások érdekében.

„Nagyon nyílt, őszinte tárgyalásokat folytattunk, amelyeken aggodalmunkat fejeztük ki a terrorszervezetek e két országban folytatott tevékenysége miatt, megfelelő információkat és dokumentumokat nyújtottunk át” – kommentálta a konferencia eredményeit Kalyn. az országok képviselőinek május 25-i ankarai tárgyalásai után

Az elnöki szóvivő szerint Svédország és Finnország bejelentette azon szándékát, hogy “lépéseket tesznek Törökország aggályainak kezelésére”. „Azonban azt mondtuk nekik, hogy a kérdést nem lehet pusztán a jó szándék megnyilvánulásával megoldani” – hangsúlyozta.

Az ankarai terrorszervezetek közé tartozik a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), az úgynevezett Szíriai Nemzeti Önvédelmi Erők (SNS) és a “fehullahista terrorszervezet” (FETO), amelyet a hatóságok azzal vádolnak, hogy részt vett egy államcsíny előkészítésében. Törökország 2016-ban.

Kalyn megjegyezte, hogy Törökország Svédországgal és Finnországgal folytatja a tárgyalásokat és a konzultációkat. „De az, hogy hol, mikor, milyen formában és milyen szinten lesz a következő találkozó, részben attól függ, hogy a svéd és a finn delegáció hogyan reagál majd ránk” – mondta.

Korábban Törökország bejelentette a NATO-nak, hogy nemet kíván mondani Svédország és Finnország csatlakozására. Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök szerint Ankara nem akarja kétszer elkövetni ugyanazt a hibát. A török ​​hatóságok előterjesztették az országok szövetségbe lépésének jóváhagyásának feltételeit is. Köztük a PKK tagjainak kiadatása és támogatásának megszüntetése.

Ajánlott Cikkek