Vélemény Vélemény-cikkeink

Törölték az úzvölgyi katonatemetőt élőlánccal védő politikus bírságát

A Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát a tavaly június 6-án az úzvölgyi katonatemetőnél szervezett élőlánc miatt büntették meg.

A december 9-én kimondott ítéletről Borboly Csaba számolt be közösségi oldalán. Kijelentette: az ítéletnek szimbolikus jelentősége van, hiszen azt jelzi, hogy jogszerűen vontak élőláncot a székelyföldiek a temető elé, a sírkert védelmében. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa azt is hozzátette, hogy az ítélet értelmében vissza kell kapnia azt a 3000 lej (225 ezer forint) bírságot, amelyet már kifizetett.

Borboly Csaba

Eddig a mandiner cikke, amit nem tudunk vélemény nélkül hagyni. Nem lehet elmenni ugyanis amellett a gyakorlat mellett, ami – immár sokadik! – olyan tényező a román állam működésében, ami már önmagában kimeríti a nacionalizmus fogalmát. Ez persze csak egyfajta gyakorlat, létezik még ezer ilyen, de nézzük meg, miként is működik ez a konkrét alattom:

  • Adott egy etnikai alapú nézeteltérés (ebben az esetben az úzvölgyi temetőfoglalás vs. élőlánc).
  • Az alap, hogy kizárólag a magyar felet büntetik (már itt sérülnek az emberi és a kisebbségi jogok – már amennyiben Székelyföldön kisebbségnek nevezhető a magyarság…).
  • A magyar felet ért büntetés jogszerűsége nem érdekes, a lényeg az, hogy anyagi terhet jelentsen, bíróságre kelljen járni, meg lehessen bélyegezni (azzal, hogy büntetett az adott személy/személyek), illetve akár fel lehet függeszteni bizonyos jogait (választójog, vezető tisztség betöltése stb.).
  • Amikor pedig kiderül, hogy a büntetés minden jogalap nélküli volt, akkor visszaadják a pénzt/visszavonják a büntetést – de ez a jogesemény nem kap ám széles nyilvánosságot, csak úgy suttyomban történik, és persze arról szó nincs, hogy a jogszerűtlen meghurcolásért bármilyen kártérítés is járna…

És itt álljunk meg egy szóra! Az ugyanis, hogy egy adott országban vannak szélsőséges elemek, vannak olyanok, akik ultranacionalista elveket vallanak, az gyakorlatilag megkerülhetetlen, ilyen a világ minden országában létezik. Az egy más kérdés, hogy hol milyen módon kezelik ezeket az elemeket. De Románia esetében valami egészen másról van szó!

A román állam mindennapi gyakorlata, az állami szervek működésének alapvető eleme a szélsőséges nacionalizmus.

Talán nem kell említeni, hogy legutóbb hol, és mikor volt állami szintre emelve az etnikai alapú, nacionalista világszemlélet… Nem kellene hagyni, hogy a történelem ismételje önmagát!

Ajánlott Cikkek