Magyarság Nagyjaink Történelem

Történelmi filmek – Hamarosan elkészül a Hunyadi sorozat

Finisbe fordult a Hunyadi Jánosról készülő 10 részes sorozat forgatása. A nagyszabású produkció magyar irányítással, de széles nemzetközi részvétellel készül Bán Mór nagy sikerű Hunyadi-regénysorozata alapján, mintegy 10 milliárd forintos költségvetésből. A 600 színészt és kaszkadőrt, és 250 stábtagot foglalkoztató óriásprodukció monumentális díszletek, korhű jelmezek, látványos harci jelenetek és nyaktörő kaszkadőrmutatványok segítségével eleveníti meg a magyar történelem egyik legnagyobb hősének, az Európa megmentőjeként emlegetett Hunyadi János életét.

Július közepe, az év addigi legforróbb napja Magyarországon. Déli 12 óra. Nemezsisakos, bő gatyás, köpenyes janicsár készül kitűzni az Oszmán Birodalom zászlaját a nándorfehérvári fellegvár fokára – de egy várvédő páncélos vitéz még időben meglátja, s hogy a kitűzni kívánt zászló nehogy bátorságot önthessen az egyébként is túlerőben levő törökökbe, ráveti magát a janicsárra, és lobogóstul a mélybe rántja.

A historizáló művekben valamennyi, a kereszténységet védő katona hősiességét szimbolizáló önfeláldozó tettet a 19. század elejétől kezdték összefüggésbe hozni Dugovics Titusz alakjával, akinek “személyazonossági” hitelességét azóta több történész is vita tárgyává tette, s nem csak azért, mert az 1456-os nándorfehérvári diadal mártír hősének írásban először emléket állító, Mátyás király megbízására nagy magyar krónikát összeállító Antonio Bonfini nem nevesítette a harcost A magyar történelem tizedei című, reneszánsz, humanista szellemben írt könyvében.

Hanem főleg azért, mert szerintük nem is élt Dugovics nevű nemesi család a 15. század derekán Magyarországon, s a hős Tituszt valójában Dugovics Imre Vas vármegyei szolgabíró találta ki az 1820-as évek elején, mintegy nemesi származása bizonyítékául, no meg azért, hogy a családneve jobban csengjen, s az általa készíttetett adománylevéllel és két másik perdöntő patinás irattal sikerrel győzte meg a “történelem” szavunkat is megalkotó Döbrentei Gábort, aki 1824-ben tudományos igényű cikkben számolt be arról: beazonosítható Bonfini mindaddig névtelen nándorfehérvári hőse. A szenzációs tanulmány nyomán pedig, mások mellett, Vörösmarty Mihály, Mikszáth Kálmán és Jókai Mór művei segítettek terjeszteni az 1456. július 21-én hősi halált halt Dugovics Titusz, az önfeláldozó várvédő legendáját.

Az egy évtizede tervezett, többéves előkészítési szakaszt követően tavaly július óta forgó, az NFI által támogatott, Bán Mór regényciklusa alapján készülő Hunyadi-sorozat persze nem szándékozik állást foglalni hosszú ideje tartó, a történészek hatáskörébe tartozó polémiákban – így aztán a nándorfehérvári diadal mellett más jelentős középkori csaták históriáiban is felbukkanó “vándorlegenda” önfeláldozó hős ezúttal egy cseh huszita vitéz, bizonyos Jakub (Fröchlich Kristóf alakításában).

AKI FONTOS SZEREPLŐJÉVÉ VÁLIK A MAGYAR TELEVÍZIÓS FILMGYÁRTÁST MINDEN BIZONNYAL ÚJ, MAGASABB SZINTRE EMELŐ HUNYADI-SOROZAT LEGLÁTVÁNYOSABB ÉS LEGIZGALMASABB CSATAJELENETÉNEK, AMELY A KÖZÉPKOR EGYIK LEGJELENTŐSEBB EURÓPA-VÉDŐ GYŐZELMÉNEK, A 21 NAPIG TARTÓ, A TÖRÖKÖK VERESÉGÉVEL VÉGZŐDŐ NÁNDORFEHÉRVÁRI DIADALNAK ÁLLÍT EMLÉKET.

cikk folytatódik ITT

Ajánlott Cikkek