Hírek

Történelmi pillanat: Készültségben a NATO gyorsreagálású hadteste!

A NATO történelme során először kerül aktiválásra a NATO azt a szárazföldi, légi, tengeri és különleges hadműveleti erőiből álló többnemzetiségű haderőt, amely késlekedés nélkül bevethető a NATO tagországok védelme érdekében.

Borítóképen: НАТО Самит 2021 | NATO-csúcstalálkozó 2021 [2021.06.14.] (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Влада на Република Северна Македонија, licenc: CC BY-SA 4.0)

A NATO Gyorsreagálású Hadtest (angolul NATO Rapid Deployable Corps, NRDC, pontos fordítása NATO Gyors Telepítésű Hadtest) a NATO egyik kis reakcióidővel bevethető, többnemzetiségű, jelentős eszközálománnyal bíró katonai magasabbegysége, amely nem egyenlő a NATO Reagáló Erővel (NRF).

A döntést meghozó A NATO legfőbb katonai parancsnoka, Tod Wolters tábornok így kommentálta a lépést:

„Ez egy történelmi pillanat. Ez az első alkalom, hogy a szövetség elrettentő és védelmi szerepben alkalmazza ezeket a magas készenlétű erőket. Rugalmas és hiteles harci erőt képviselnek, amelyet többféleképpen lehet alkalmazni, teljes mértékben kihasználjuk a benne rejlő agilitást.”

Nagyon fontos tudni, hogy – bár erre felhatalmazható – az egységek nem lépnek Ukrajna területére, mert azt továbbra is tartja a NATO és az Egyesült Államok, hogy kizárólag a NATO országok védelmére vet be katonai erőt, Ukrajnában nem. Ez érthető is, hiszen Ukrajna nem NATO-tag, amit pillanatnyilag szerencsének élünk meg, arra gondolva, hogy ebben az esetben élesedett volna az 5. cikk, így egy Oroszország-NATO háború alakult volna ki.

Ami most Ukrajnában történik, az szörnyű, de ha a katonai cselekmények kiterjednének a NATO-ra is, az nagyságrendekkel több szenvedést okozna az emberiségnek.

Ezt akkor is el kell mondanunk, ha elsőre úgy tűnik, mintha érzéketlenek lennénk az Ukrajna területén élők szenvedései iránt. Nem így van, sőt! Ha a NATO teljes erejével beszállna, a harcok akkor is ukrán területeken koncentrálódnának (de nem korlátozódna az országra), és az sokkal drámaibb veszteséget okozna… Sajnos ez a helyzet, nem véletlen, hogy Biden elnök határozott kijelentése arról, hogy amerikai katonák jönnek Kelet-Európába, de csakis és kizárólag a NATO kelet-európai tagállamaiba!

Közben egyre újabb és újabb pénzügyi, humanitárius segítségnyújtásról és fegyverszállításokról döntenek egyes országok, és szervezetek, ami azt mutatja, hogy a világ nyugati fele Ukrajna pártján van, ugyanakkor senki nem meri megkockáztatni, hogy katonai erővel segítsen, mert az a konfliktus kiterjedését okozná!

Nagyon reméljük, hogy ez nem is fog változni, de azt is fontolóra kell venni, hogy ha nagyon elhúzódnak a harcok, akkor az nem csak Oroszországnak fog fájni, hanem Ukrajna veszteségei is egyre nagyobbak lesznek. Nehéz pillanatok ezek!

Sajnos most – legalábbis mi úgy látjuk – egyik fél sem engedheti meg magának, hogy leálljon, így nem tudni, hogy hova vezet ez az út…

Ajánlott Cikkek