Hírek

Történelmi sikert aratott a Sepsi OSK – Kupagyőztes a Sepsiszentgyörgy

Román Kupa DÖNTŐ
Sepsi OSK–Voluntari 2–1 (2–0)
Bukarest, 
Rapid-Giulesti Stadion, 8128 néző. V: Coltescu
Sepsi OSK: 
Niczuly – R. Dimitrov, Balasa, Mitrea, A. Dumitrescu – Eder González, Paun – Barbut (Golofca, 71.), Aganovic (Damascan, 80.), M. Stefanescu (Fülöp I., 84.) – Tudorie (Luckassen, 72.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
FC Voluntari: 
Popa – D. Ciobotariu, Tamas, Armas – Ricardinho Miranda (Olawale, 64.), Rata, Droppa (Costin, 74.), Hélder Tavares (Fülöp L., a szünetben), Briceag (A. Vlad, a szünetben) – Nemec, Marcelo Lopes (Merloi, 86.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
Gólszerző: 
M. Stefanescu (22., 38.), ill. A. Dumitrescu (90+5. – öngól)

Boritókép : maszol.ro

Második nekifutásra már összejött a Román Kupa-győzelem a Sepsi OSK-nak, amely az FC Voluntari legyőzésével nemcsak saját és Székelyföld első futballtrófeáját szerezte meg alig több mint egy évtizedes fennállása alatt, hanem egymást követő második évben a Konferencialiga-szereplés jogát is kivívta.

A székelyek csütörtök este megszállták Bukarestet.

Már az ificsapat Csíkszereda elleni döntőjén is bőven voltak az alig két hónapja megnyílt új Rapid-stadionban, de egy órával a felnőttcsapat fináléja előtt már közel háromezren énekelték megszokott nótáikat a lelátón. Még az sem szegte kedvüket, hogy a biztonságiak nem engedték kifüggeszteni a székely zászlót – futballhangulat kizárólag nekik köszönhetően volt a 85. romániai kupadöntőn.

Mert a másik oldalon népviseletbe öltöztetett, megszeppent gyerekekből állt a Voluntari tábora, akik néhányszor skandálták ugyan csapatuk vagy Románia nevét, ám az első félidő közepére ők is egyszerű nézőkké váltak.

Ez pedig egyetlen embernek, a Sepsi OSK idei messze legjobb játékosának, Marius Stefanescunak volt köszönhető. A két gárda óvatos, tapogatózó, fogást kereső futballjába egyedül ő vitt színt és fantáziát, 18 perc leforgása alatt lőtt egy érvénytelen és két érvényes gólt a Liga 1 idei negyedik helyezettjének. Alig két perccel a les miatt érvénytelenített közeli találata után balról, ballal lőtt keményen a hosszú sarokba, majd bő negyedórával később közel 30 méterről zúdította a bal felsőbe a labdát.

A két szentgyörgyi gól között ugyan próbálkozott a Voluntari is, de Adam Nemec fejese fölé szállt, a veszélyesen kapura törő Marcelo Lopest pedig Mihai Balasa állította meg egy mintaszerű becsúszással.

A Sepsi lendülete szünet után is kitartott, bár az első helyzet egykori támadója, Fülöp Lóránd mellé szálló fejese volt. Erre Stefanescu egy alapvonalról kapura tekert szabadrúgással válaszolt, amelyet védeni tudott Mihai Popa. Az utolsó félórára Adam Nemec mellé még egy toronycenter, Mumamed Olawale is beállt az ívelgetésekre váltó Voluntari-ba, azonban Niczuly Igor Armas fejese után Nemec közeli lövését is védte.

A kifutó Popát büntetni próbáló Stefanescu a térfél közepéről is kapura küldte a labdát, ám Gabriel Tamas visszaért menteni a gólvonalra. A Sepsi a végjátékban könnyedén szétkontrázta a szurkolóihoz hasonlóan fantáziátlanul és hitehagyottan támadó Voluntari-t, de hiába kiabálták a szurkolói, hogy „még, még, még, ennyi nem elég”, Vitalie Damascan hajszállal mellé, Balasa fölé bombázott, Nicolae Paun átlövését pedig Popa védte.

A Sepsi kapujában Niczuly a legvégére tartogatta a legnagyobb védését, amikor Nemec fejesét hárította vetődve – ekkor már magában egész Székelyföld a másodperceket számolgatta. Egy biliárdszerű öngóllal, amikor Niczuly védése után Andres Dumitrescuról visszapattant a labda, még nyert néhány pillanatnyi reményt a Voluntari, csakhogy a középkezdés után rögtön jött is a lefújás, és az „Éjjel soha nem érhet véget”-et éneklő drukkerek kórusa festette alá, amint a csapat a levegőbe dobálta a klubalapító Diószegi Lászlót.

A háromszéki üzletember álma kevesebb mint 11 évvel az egylet alapítása után valóra vált: a Sepsi kapitánya, Bogdan Mitrea emelte a magasba a Román Kupát – de csak miután a csapat végighallgatta a Székely Himnuszt.   

Ajánlott Cikkek