Felvidék Hírek

Tovább folytatódik a Felvidéken jogtalanul kirúgott magyar történész kálváriája – Nem akart történelmet hamisítani

A ma7.sk cikkét idézzük . Az igazságtalanul kirúgott fiatal történész perével kapcsolatban aki nem volt hajlandó felvidéki munkahelyén a történelemhamisításra.

Csütörtökön, február 10-én folytatódott Falath Zsuzsanna történész pere. Mint ismeretes, a fiatal muzeológusnőt azért bocsátotta el a pozsonyi városi múzeum igazgatója, mert a saját szakértői véleményére hivatkozva védte meg a magyarokat.

borítókép :https://www.facebook.com/muzeummestabratislavy

Két éve, 2019-ben ezért jogi képviselőjével, Nagy Dáviddal panaszt nyújtottak be a határozat ellen. A koronavírus-járvány miatt a tárgyalásra csak 2021. október 14-én került sor. Nagy Dávid elmondta,

2020-ban két pert indítottak. Az egyik munkaügyi, a másik pedig antidiszkriminációs eljárás volt.

Csütörtökön a munkaügyi per zajlott. Nagy Dávid a portálunkat arról tájékoztatta, folytatódott a bizonyítási eljárás. A jogász szerint megpróbálták bebizonyítani, hogy Falath Zsuzsát

nem a múzeum szervezeti átalakítása miatt kellett elbocsátani.

Nagy Dávid arra volt kíváncsi, tudnak-e bizonyítékokat felhozni amellett, hogy a muzeológusnő munkaköre feleslegessé vált.

A múzeum arra hivatkozott, takarékossági okokból

új restaurátort kellett felvenni, és emiatt Falath Zsuzsanna kurátori pozíciója megszűnt, mert a múzeum már nem engedhette meg magának, hogy a munkakört fenntartsák.

Nagy azonban hozzáteszi, ilyen helyzetben a múzeum kérhet pénzt a várostól, ezzel pedig megtartható a kurátori pozíció is, így nem kelll spórolni. A jogász szerint ez egy öt perces kérvény, amelyet minden bizonnyal jóváhagyott volna a városháza, csakhogy ezt a múzeum nem tette meg.

Nagy Dávid a múzeum honlapján is kutakodott. Az derült ki, nem szűnt meg teljesen a muzeológusnő  pozíciója, bizonyos munkaköreit a 2020-as és a 2021-es évben is betöltötték valakik.Minden bizonyíték és érv arra mutat, hogy Falath Zsuzsát nem amiatt kellett elbocsátani, mert szerkeszeti változások történtek a múzeumon belül, hanem azért, mert a Magyar Hírlapban Zsuzsi elmondta a szakmai véleményét. Az, hogy a múzeumban szerkezeti változások történtek, csak egy mondvacsinált ügy

– mondja Nagy Dávid.

A jogász elmondta, a tárgyaláson további bizonyítékokat húztak elő, amely alátamasztja azt, hogy a muzeológust a véleménye miatt bocsátották el.Konkrét hangfelvételek vannak arról, hogy Falath Zsuzsa felettese a Magyar Hírlapban megjelent szakmai véleményírását kéri számon.

Az újabb bizonyítékokat begyűjtik, és épp emiatt kell újra elnapolni a tárgyalást, amely májusban folytatódik. Nagy Dávid elmondta, nem tudja, hogy májusban az ügy már lezárul-e, de erre elég nagy az esély. Azt viszont elmondta, az ügy minden bizonnyal ebben az évben már teljesen lezárul.

forrás és teljes cikk ma7.sk

Ajánlott Cikkek