Hírek

Tovább tépkedik a Medve bajszát – Oroszország és Kína tiltakozik!

„A G20-ak kérdésére egyszerűen csak annyit mondok: hiszünk abban, hogy Oroszország a szokásos módon többé nem folytathat üzleti tevékenységet a nemzetközi intézményekben és a nemzetközi közösségben” – írják a Fehér Ház honlapján. Ez gyakorlatilag a kizárás belebegtetése. Talán válaszul Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter március 15-én megjegyzésére, miszerint országa felválthatja Oroszországot a G20-ban.

Borítóképen: A jaroszlavli állatkert. A medve megjelenik Jaroszlavl címerében is (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: LSDSL, licenc: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.enCC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Washingtonban – és ezek szerint Varsóban – tehát azon munkálkodnak, hogy Oroszországot kizárják a G20* csoportból. A csoport alapvetően a világ legnagyobb gazdaságait tömöríti, melynek nem tagja Lengyelország, melynek gazdasági mérete a globális rangsor 23. helyére elegendő. A G20 egyébként több tagú, mint 20, mert vannak vendégállamok, melyek között ott található Spanyolország és Hollandia, melyek gazdasági mérete meghaladja a lengyelét.

* G20 csoport

A G20 a világ 19 jelentős gazdaságát és az egész Európai Uniót tömörítő szervezet, 1999-ben alakult. A G20 gazdasága felöleli a világ bruttó nemzeti össztermékének 90 és a világkereskedelem 80 százalékát (ez tartalmazza az EU belső kereskedelemét is). Szintén ezekben az országokban él a világ lakosságának kétharmada.

Főleg a globális gazdasággal kapcsolatos fő kérdésekkel, például a nemzetközi pénzügyi stabilitás, az éghajlatváltozás mérséklése és a fenntartható fejlődés témakörével foglalkozik.

De nem is az a lényeg, hogy Lengyelország befér a G20-ba, vagy sem, hanem az, hogy ezzel – különösen a Fehér Ház honlapja utal erre! – azt üzenik Oroszországnak, hogy minden létező gazdasági és kereskedelmi kapcsolatot el akarnak vágni, ami a világ más országai és Oroszország között (még?) létezik!

Nem véletlen tehát, hogy Moszkva és Peking élesen reagált már csak a kizárás felemlegetésére is!

„Azt, hogy az Egyesült Államok az országunkkal szembeni átfogó ellenállást tekintve már most is nyílt és erős diplomáciai nyomást gyakorol minden országra, mindenki jól tudja”

– mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára a mai napon.

A szóvivő külön kiemelte, hogy a G20-államok nem minden vezetője engedelmeskedik Washington nyílt nyomásgyakorlásának, ugyanis számos ország inkább ragaszkodik független álláspontjához. A véleményhez csatlakozott Aleksey Chepa is, aki az Állami Duma Nemzetközi Ügyekkel Foglalkozó Bizottságának első alelnöke, amikor kijelentette, hogy az Egyesült Államok minden lehetséges módon korlátozza Oroszország jogát, hogy bizonyos kérdésekben különböző nemzetközi platformokon fejtse ki álláspontját.

Kína az az ország, ami azon kevés államok egyike, melyek nyerhetnek az Oroszország elleni szankciókon, és ami több álamközi szintű egyezményt is fenntart Oroszországgal gazdasági, kereskedelmi, tudományos, sőt védelmi ipari területen is, érthető módon ellenzi az Egyesült Államok által szorgalmazott kiléptetést.

Vang Venbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője kormánya álláspontját ismertetve azt mondta, hogy a G20-ak egyik tagállama sem foszthatja meg másikat a fórumon való részvétel jogától. A szintén március 23-án lezajlott tájékoztatón tehát Kína így kommentálta azt a kezdeményezést, hogy kizárják Oroszországot a szervezetből.

Az minden bizonnyal ügynek lesz még folytatása, de a mi véleményünk az, hogy nem jó irány Oroszországot minden téren sarokba szorítani, mert abból még nagyobb baj lehet, mint a már most is tragikus események…

Ajánlott Cikkek